L'Ajuntament de Torroella de Montgrí va tirar endavant ahir les ordenances fiscals per l'any que ve, entre les quals hi ha una taxa nova que grava els propietaris que tinguin habitatges buits. L'import de la taxa és de 455 euros però no serà d'aplicació immediata ja que, com ha precisat la regidora d'Habitatge Sandra Bartomeus (ERC-Junts), prèviament s'ha d'aprovar l'ordenanaça municipal reguladora sobre el procediment de verificacions d'habitatges buits, que s'està redactant. Bartomeus ha afegit que aquesta taxa és una mesura per incentivar que els propietaris de pisos buits els posin a disposició de la borsa de lloguer social -cosa que rep una bonificació en l'IBI-.

L'Ajuntament segueix amb el treball de camp per detectar els pisos buits. La taxa "és un pas més" en el procés per aconseguir incrementar l'habitatge social al municipi. El nou gravamen s'anomena taxa per obertura i tramitació d'expedients sancionadors per habitatge buit. La taxa s'aplica al final del procés, si l'expedient confirma que es tracta d'un habitatge buit -d'acord amb l'article 3.d de la llei del dret a l'habitatge, un habitatge buit és aquell que "roman desocupat permanentment, sense causa justificada, per un termini de més de dos anys"; es considera justificada raons laborals, canvi de domicili per una situació de dependència, l'abandonament de l'habitatge en una zona rural en procés de pèrdua de població i el fet que la propietat estigui en litigi judicial-.

CiU, que veu bé fer un cens dels habitatges buits, creu recaptatori la taxa de 455 euros. Bartomeus ha exposat que la taxa no s'adreça a petits propietaris, motiu pel qual s'estableix una bonificació del 90% de la taxa -que queda en 45,50 euros- a aquelles persones que tinguin un habitatge buit i el seu patrimoni sigui inferior a 500.000 euros i els seus béns no superin els 2.000.000 d'euros. La regidora també ha precisat que abans d'aplicar la taxa volen parlar amb els propietaris perquè destinin els habitatges a lloguer social.