Arxiven el cas de la «flashmob» causant del pànic a Platja d'Aro

El jutjat considera que les cinc monitores no van cometre cap delicte, si bé va ser «imprudent»

14.11.2016 | 07:10
Les monitores encausades sortint del jutjat.

El jutjat ha arxivat el cas de la flashmob que va desfermar la histèria i el pànic a Platja d'Aro aquest estiu. La interlocutòria que disposa el sobreseïment conclou que les cinc monitores investigades, tot i tenir «una conducta desafortunada i imprudent», no van cometre cap delicte perquè els ferits i els nombrosos danys materials van ser «conseqüència de l'estampida» de gent que va fugir, pensant-se que hi havia un atac terrorista. L'advocada de les monitores, Sònia Carbó, diu que el jutjat ha fet «allò que calia», perquè les noies van dur a terme una activitat «ja prevista per l'empresa» i que ja s'havia fet altres anys. La patronal de l'oci nocturn, la Fecasarm, que està personada com a acusació popular, ho veu de manera diametralment oposada. El seu lletrat, Joaquim Boadas, anuncia que recorreran la decisió i recorda que durant la flashmob, els grup de joves «van crear pànic, empenyent la gent i corrent com bojos pel carrer».

El Jutjat de Primera Instància i Instrucció Número 3 de Sant Feliu de Guíxols conclou que les cinc monitores alemanyes no van cometre cap delicte de desordres públics. La flashmob que va desfermar el pànic va tenir lloc la nit del 2 d'agost. Segons recull la interlocutòria, la flashmob que van organitzar les monitores va fer córrer «un centenar de joves pel passeig del Mar», simulant que perseguien un famós.

La por dels atemptats gihadistes i la proximitat del que havia tingut lloc a Niça van desfermar el pànic dels turistes i la gent que estava asseguda a terrasses i restaurants. Hi va haver «una estampida» -recull l'escrit- que va provocar ferits i nombroses destrosses. Uns danys que la Fecasarm quantifica en més de 150.000 euros (comptant també tots els àpats i consumicions que no es van pagar perquè la gent va marxar presa pel pànic).

El jutge que porta el cas, però, entén que no hi ha motius per ?obrir causa penal contra les cinc ?monitores alemanyes. La interlocutòria admet que les organitzadores de la flashmob vantenir una conducta «desafortunada i imprudent», però «des d'un punt de vista no jurídic». Però entrant ja en matèria de dret penal, l'escrit conclou que no se les pot jutjat per desordres públics.

El jutjat indica que cap de les monitores ni dels joves que van participar en la flashmob va fer «cap acte de violència» ni van «agredir» les persones que es trobaven al passeig de Platja d'Aro. «Les lesions físiques que van patir algunes persones van ser conseqüència de la fugida de la gent que es trobava al passeig, però no per la conducta directa de les investigades», recull l'escrit.

La interlocutòria conclou, en conseqüència, que la conducta de les monitores «no té cabuda al Dret Penal» i recorda als perjudicats que poden demanar danys i responsabilitats per la via civil. Per tot plegat, el jutge Javier Ponte disposa l'arxiu.

La interlocutòria del Jutjat de Sant Feliu no és ferma. La patronal de l'oci nocturn, la Fecasarm, ja ha anunciat que recorrerà. El seu advocat, Joaquim Boadas, creu que la decisió del jutge «és precipitada» i subratlla que, com van declarar les noies al jutjat, a la flashmob hi van prendre part «fins a 300 persones». «Entenem que no cal que hi hagi violència física perquè, com indica el Tribunal Suprem, es produeixi una alteració greu de la pau social», sosté Joaquim Boadas.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema