La reserva marina de ses Negres de Begur compta amb una segona alga invasora, Womersleyella setacea, una alga filamentosa de color vermellós que prové de les illes Hawaii. Així ho va anunciar Emma Cebrián, investigadora d'espècies invasores i professora de la Universitat de Girona, després de participar en la immersió que es va fer dijous durant la jornada de treball sobre l'abast de la primera alga detectada, Caulerpa cylindracea. Aquesta espècie, que prové d'Austràlia, s'ha detectat ara més al nord, a Roses, segons va explicar durant les conclusions de la jornada María García, del Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CSIC).

La Womersleyella setacea, que té un gran creixement vegetatiu, afecta sobretot els fons coral·lígens, com també fons rocosos. La primera vegada que es va detectar al Mediterrani va ser a la costa francesa, l'any 1989. Cinc anys més tard, es va localitzar ja a les illes Balears, on és molt extensa. L'arribada a Catalunya va ser un dècada més tard, essent citada per primera vegada l'any 2006 a Palamós. «És incipient la seva presència a ses Negres», va afegir Cebrián.

Una situació semblant a la primera alga invasora detectada, Caulerpa cylindracea. «Ara, l'índex a ses Negres és baix, però no vol dir que l'any que ve potser és alt», va assenyalar Cebrián. Caulerpa cylindracea pot créixer dos centímetres al dia i arribar a recobrir tot el fons en poc temps. «Hem de veure com progressa», va dir García, que va recordar que el primer lloc on es va detectar va ser a Vilanova, l'any 2008, i que cinc anys més tard, ja va aparèixer per la costa de Blanes, encara que en aquest punt «no progressa». «Crec que és l'únic lloc que no li agrada», va dir la científica.