La Bisbal d´Empordà acollirà aquest dimarts al matí una jornada sobre l´ús sostenible dels fitosanitaris i de l´aigua en el conreu de blat de moro. La jornada és organitzada pel Departament d´Agricultuura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat amb la col·laboració de l´Ajuntament i té l´objectiu de divulgar un conreu més sostenible. És per això que en aquesta ocasió es proposa mostrar experiències i opcions alternatives per minimitzar l´ús de fitosanitaris, mitjançant la gestió integrada, tant en plagues i malalties com en males herbes, així com en l´ús del reg. També s´explicarà la normativa sobre l´ús sostenible de fitosanitaris i bones pràctiques d´higiene en conreus extensius.

Els municipis de la Bisbal i Forallac van viure aquest estiu una crisi de l´aigua provocada per una concentració excessiva de dos fitosanitaris: el diuró i la terbutilazina. En tot cas, ha subratllat la regidora de Medi Ambient Gemma Pascual, aquest episodi no és atribuïble als agricultors ja que, com va informar aquest diari el novembre, les mostres analitzades de blat de moro i de terra van donar negatiu en la presència dels dos fitosanitaris.

Pascual ha afegit que la darrera analítica (del 24 de febrer) mostra concentracions de diuró i terbutilazina dins dels límits, però no de carbendazim, que és de 0,2 micrograms per litre en les mostres del pou. L´aigua de l´aixeta és totalment potable ja que passa abans per l´acció depuradora dels filtres de carbó actiu que eliminen les concentracions excessives.