El port de Palamós acull aquest cap de setmana la 12a edició del festival Palamós Terra de Mar, referent marítim de la Costa Brava que té com a objectiu fomentar la cultura, el patrimoni i les tradicions nàutiques i marineres.

Un dels principals atractius d'aquest festival és poder visitar els vaixells participants que atraquen al port, entre els quals destaca la caravel-la Nao Victoria, una rèplica del navili que entre 1519 i 1522 va fer la primera volta al món, tot una gesta capitanejada per l'explorador i marí basc Juan Sebastián de Elcano.

Aquesta rèplica, gestionada per la Fundación Nao Victoria, va ser construïda l'any 1991, després d'un llarg procés de recerca històrica basat en fonts documentals, cròniques, tractats nàutics del segle XVI i iconografia de l'època, que va permetre precisar les dimensions principals del vaixell i la seva arboradura, veles i equips.

El veler es podrà visitar durant tot el cap de setmana així com la resta de vaixells participants, entre els quals destaquen el pailebot Santa Eulàlia, que enguany arriba als 100 anys. També s'oferirà al públic assistent la possibilitat de visitar el Punta Mayor, un modern remolcador de 60 metres d'eslora de la Direcció General de la Marina Mercant i dedicat al rescat.

El festival marítim té com a temàtica protagonista els pirates i corsaris, rememorant els 475 anys de l'atac a la vila del temut Barba-rossa, amb una exposició al Museu de la Pesca, amb visites guiades amb continguts corsaris i pirates, amb jocs, activitats i ambientació pirata.

Avui a les sis de la tarda s'inaugurarà l'exposició «Barba-rossa, Palamós 7 d'octubre de 1543. 475 anys de l'atac corsari (1543-2018)» amb il·lustracions de gran format de Ferran Casellas que reprodueixen les escenes de l'atac inspirant-se en la crònica del notari de Palafrugell Antic Brugarol, testimoni directe d'aquells esdeveniments.