L'exconseller de Governació de la Generalitat Joan Carretero va ser escollit ahir a la nit per unanimitat president de Reagrupament Independentista durant la primera Assemblea Nacional constituent d'aquesta organització, que es va celebrar a Barcelona.

Carretero va ser votat favorablement com a membre de la nova direcció de Reagrupament per pràcticament tots els assistents a l'assemblea que van participar en la votació final, 980, i els 18 membres que integren la junta directiva els van designar president per unanimitat (amb la única abstenció d'ell mateix). Ara, Carretero va dir que ha de de liderar la xarxa per bastir una candidatura independentista amb vista les eleccions del 2010. Segons va afirmar en una intervenció davant l'Assemblea celebrada al Palau de Congressos de Barcelona, independència i regeneració democràtica seran els eixos polítics que guiaran l'actuació d'aquesta nova organització política catalana. Després de recalcar que la consecució d'un estat propi és una cosa que "és possible, urgent" i "està a l'abast dels catalans", Carretero va prometre que els integrants de Reagrupament "mai ens agenollarem davant els nostres enemics".

A continuació es va referir al "full de ruta" de Reagrupament, que passa, va dir, per aconseguir una majoria sobiranista al Parlament que proclami la independència de forma unilateral. "La independència -va indicar- no ens la regalaran, s'ha d'exigir sense cap por, i tenim ganes de fer-ho, força i la determinació dels que només pensen en la victòria, per poder ser propietaris dels nostres destins i interessos com a poble".

En la seva primera intervenció com a president, Carretero, que és metge de professió i continua ?exercint a Puigcerdà, d'on va ser alcalde, va demanar a la seva organització que treballi activament per la independència "perquè aquest país es mereix una oportunitat" i perquè "volem un país de Champions i no un de segona regional". Carretero va afirmar que Reagrupament farà públic "un contracte" amb els ciutadans de Catalunya per assegurar que "nosaltres mai trairem al nostre país", cosa que el nou líder va justificar per la desconfiança que generen alguns partits i polítics professionals.

En el transcurs de l'Assemblea constituent també van ser aprovades, per àmplia majoria, la ponència política (que reclama la Independència unilateral a través del Parlament i no per un referèndum), el reglament i els estatuts de Reagrupament.

A la primera Assemblea Nacional de Reagrupament hi van participar uns 1.200 associats i, dels 70 convidats anunciats, el més destacables van ser l'expresident del Parlament i exdirigent d'ERC Heribert Barrera, l'escriptora Isabel Clara Simó, el sociòleg Salvador Cardús, el periodista Miquel Calçada -Mikimoto-, l'historiador Jaume Sobrequés i l'escriptor Víctor Alexandre.

A l'acte no hi va assistir el president del Barça, Joan Laporta, a qui Carretero va animar al setembre a encapçalar la candidatura electoral que promourà Reagrupament. En exposar l'informe organitzatiu, l'exsecretari general de Comerç de la Generalitat, Emili Valdero, va explicar que Reagrupament vol aconseguir atreure "els milers d'abstencionistes sobiranistes que estan desencantats amb ERC i CiU i que, o bé han deixat de votar, o voten en blanc". "CiU i ERC han perdut en total 489.000 electors en només cinc anys, el que significa un 32% de l'electorat", va sentenciar.