El secretari general d'ICV, Joan Herrera, va proposar ahir un referèndum sobre el nivell d'autogovern de Catalunya que poc després va ser rebutjat per la consellera de Salut, Marina Geli, en considerar que un referèndum d'aquestes característiques «devaluaria la democràcia parlamentària».

En aquesta consulta s'inclourien diverses opcions i la formació ecosocialista apostaria per l'estat federal. En roda de premsa des de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), Herrera va explicar que el primer que farà el seu partit és demanar una reforma de la Constitució després de la sentència del Tribunal Constitucional (TC). Però davant «el més que probable bloqueig» de PSOE i PP, va dir Herrera, ICV demanarà un referèndum i donar la veu al poble per escollir quin model d'estat volen els ciutadans de Catalunya.

Herrera va advertir que el seu partit no acceptarà «aquest conformisme de refer l'Estatut i veure què fan PP i PSOE». «Aquest status quo que es crea amb la sentència del TC» només interessa als dos grans partits, perquè no els compromet a res. Segons el secretari, ha de ser el Parlament qui «posi les bases i doni la veu al poble». Aquesta és l'opció que pot sumar independentistes i federalistes i més persones amb el sentiment de rebuig que es va expressar amb la manifestació del 10J. Seria la manera, va afegir, de no esquerdar la cohesió del país.

El dret a decidir serà una condició de pacte postelectoral juntament amb la reforma de la Constitució i l'aposta per les polítiques d'esquerres i socials. «Ens sorprèn quan algú ens diu que s'ha de refer l'Estatut i ja està», va dir en referència al PSC. Herrera es va mostrar convençut que els socialistes catalans voldran també anar més enllà de recuperar l'Estatut.

Oposició del PSC

Marina Geli, per la seva banda va justificar el rebuig a aquesta proposta explicant que «no és el moment ara que el poble decideixi què vol de l'Estat, no ens portaria enlloc», va argumentar.

Segons Geli, ara cal recuperar tot el que el Tribunal Constitucional (TC) va anul·lar de l'Estatut i, paral·lelament, l'Estat espanyol ha de liderar un procés cap a un estat federal. Geli va recordar que els estats més desenvolupats del món són federals. Sobre la reforma de la Constitució que també va plantejar Herrera, va dir que ella n'és partidària, però va subratllar que primer s'ha de recuperar el contingut íntegre de l'Estatut. És una qüestió a plantejar, per tant, en els propers anys.

Finalment, Geli també va assegurar que està disposada a anar en les llistes del PSC si el partit li demana que ho faci.