El president de la Generalitat, José Montilla, ha advertit aquest dilluns des de Madrid que segons quins siguin els resultats, les eleccions del 28-N poden donar pas a una etapa d'allunyament i tensió entre Catalunya i l'Estat amb 'l'objectiu d'arribar a una ruptura emocional i política'.

En aquest sentit, ha recordat que a Catalunya 'hi ha qui ho planteja legítimament', en referència a ERC, però també altres 'que no s'atreveixen a confessar-ho' a Madrid però que 'quan els convé aparenten compartir-ho' a Catalunya, en referència a CiU. També ha recordat al govern espanyol que seria un 'error' pensar que el malestar per la sentència del TC és 'passatger' i es pot esvair amb gestos benintencionats.

El president de la Generalitat ha fet aquestes manifestacions a l'acte de celebració de la diada de l'11 de setembre a Madrid, on han acudit els ministres de Treball i Defensa, Celestino Corbacho i Carme Chacón, a més de la plana major dels representants del Govern a les institucions espanyoles.

El president ha volgut advertir sobre els efectes que pot comportar el resultat de les eleccions del 28-N en les relacions entre Catalunya i l'Estat. 'No soc procliu a sembrar inquietuds quan no hi ha motius', ha dit Montilla, 'però no puc ocultar que segons quin camí adoptés Catalunya en el futur immediat podem veure com progressivament a Catalunya va cessant l'interès per compartir un projecte'.

Segons el president de la Generalitat aquesta voluntat de compartir el projecte de l'Estat 'podria ser substituïda per una ofensiva de major allunyament i d'increment de la tensió amb l'objectiu d'arribar a la ruptura emocional i política'.

En aquest marc, Montilla ha recordat que algunes formacions, en referència a ERC, plantegen 'legítimament' aquest objectiu, mentre que 'altres no s'atreveixen a confessar-.ho aquí però quan els convé aparenten compartir-ho allà', en referència a CiU.

Per aquest motiu ha demanat a les formacions 'joc net i claredat' perquè 'els ciutadans de Catalunya mereixen viure una etapa de més serenitat on el diàleg s'imposi al soroll i la concòrdia a l'enfrontament gratuït i estèril'. 'Hauríem de prendre-ho com una exigència a tots els partits', ha dit, i 'treballaré i amb aquest convenciment'.

Adverteix que no n'hi ha prou amb 'gestos benitencionats'

Montilla ha recordat que la sentència de l'Estatut va tenir un 'impacte extraordinari' a Catalunya i que la seva profunditat 'és molt superior a la que alguns pensen'. Per això 'seria un error actuar com si estiguéssim simplement davant una irritació passatgera o conjuntural' que es pugui esvair 'amb el pas del temps o gestos benintencionats' per part de l'executiu espanyol.

Les seves manifestacions tenen lloc en un moment en què l'executiu espanyol planteja una reforma de la Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ) perquè les Comunitats Autònomes puguin crear els consells autonòmics de Justícia, una competència recollida a l'Estatut que el Tribunal Constitucional va invalidar. L'executiu espanyol i el català també han de tancar el traspàs de competències menors en una futura reunió de la comissió bilateral Estat-Generalitat.

Montilla també s'ha mostrat convençut que l'any que ve tornarà a ser present a l'acte de commemoració de la diada que se celebra a Madrid.