El vicepresident primer del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha ironitzat sobre la "transmutació" que, segons Rubalcaba, ha patit aquesta setmana el líder del PP, Mariano Rajoy, que en una visita a Barcelona ha defensat la postura de la Generalitat en el litigi amb l'Estat espanyol sobre el fons de competitivitat i va mostrar-se disposat a "parlar" del pacte fiscal. "Rajoy es pensa que els catalans tenen una amnèsia total", ha afirmat, i "quan falten mesos per a les eleccions pateix una metamorfosi, es posa la barretina, agafa el TGV a Barcelona, i tret de dir 'visca el Barça' diu tot el contrari a Catalunya del que deia abans del procés electoral".

Rubalcaba ha fet aquestes manifestacions a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres després de la visita que Rajoy va fer al Parlament de Catalunya. El vicepresident ha assegurat que aquesta vegada "la sorpresa ha estat majúscula" perquè "realment ha anat a Catalunya i s'ha oblidat que estava en contra del sistema de finançament i ha demanat enfàticament a Catalunya que s'apliqui el sistema de finançament, 1.500 milions d'euros". Per aquest motiu ha reptat el líder del PP a repetir el discurs que va fer a Catalunya "a Madrid o a Extremadura".

"Rajoy pensa que els catalans tenen en conjunt una amnèsia total", ha sentenciat abans d'assegurar que el "pacte fiscal" que defensa Artur Mas "és el concert econòmic" i que Rajoy s'ha mostrat disposat a "parlar de tot".

"Aquí ja no és una metamorfosis, és una transmutació perquè passar d'anar al Tribunal Constitucional a impugnar tot el règim econòmic de l'Estatut a dir que està disposat a parlar del concert econòmic és un exercici de transmutació polític que passarà als anals de la història", ha sentenciat.

Segons Rubalcaba, Rajoy fa aquesta transformació "confiant que als catalans se'ls oblidi el que ha estat la tradició i la pràctica política del PP a Catalunya" però "és un exercici inútil". "Qui l'ha vist, l'ha escoltat i qui el veu i l'escolta", ha conclòs.