El president català, Artur Mas, al capdavant del grup de CiU, va combinar ahir pactes amb el PPC i ERC, i en alguns assumptes amb el PSC, per sortir airós del seu primer debat de política general al Parlament.

Després que el ple s'hagués de suspendre dijous pel caos a l'hora d'organitzar les votacions, ahir la sessió es va reprendre amb certa normalitat, encara que la votació de les resolucions va durar tres hores i vint minuts per la infinitat de propostes presentades pels grups, en una de les votacions més llargues que es recorden a la cambra.

En qualsevol cas, no va variar el guió previst i CiU va alternar pactes amb ERC en el terreny de l'autogovern i amb el PPC en l'econòmic per superar el debat sense dificultats, mentre que va limitar el consens amb el PSC a la reforma de llei electoral i a resolucions de poca transcendència sobre diversos assumptes.

Malgrat les protestes al carrer contra les retallades del Govern per part de col·lectius com el personal sanitari, l'oposició no va ser capaç de posar-se d'acord per posar contra les cordes al Govern en aquest assumpte, ja que ERC i PPC van evitar que s'aprovessin resolucions contundents contra l'executiu i també que fos reprovat algun conseller.

El PP català va votar en contra de la reprovació del conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, per la gestió de la PIRMI, tal com demanaven PSC i ICV-EUiA, mentre que ERC es va abstenir.

Republicans i populars no van avalar tampoc la reprovació del titular de Salut, Boi Ruiz, ni la del conseller d'Interior, Felip Puig, pels incidents amb els indignats en la plaça Catalunya, mentre que el PSC va votar en contra de les dues propostes d'ICV, en el cas de la de Ruiz, per error.

Els grups de l'oposició van fer perdre al Govern diverses desenes de votacions, però la majoria de poc calat, excepte en només dos casos.

Aliança de partits

La primera votació de rellevància que va perdre el Govern va ser un front comú de l'oposició per censurar el "sofriment" causat a "desenes de milers de famílies catalanes" al canviar el mètode de pagament de la Renda Mínima d'Inserció en ple agost, i la segona, l'exigència al Govern que presenti i debati els pressupostos de la Generalitat per a 2012 abans de l'inici de la campanya electoral de les generals del 20 de novembre.

Els acords més rellevants entre CiU i ERC es van visualitzar dijous, abans de l'ajornament del ple, ja que el Parlament va donar suport al pacte fiscal i es va comprometre a aprovar una llei que doni cobertura legal a una consulta ciutadana sobre aquest assumpte abans de negociar aquest model de finançament amb el Govern espanyol.

De la seva banda, CiU va pactar amb el PPC un paquet de mesures genèriques en el terreny econòmic, entre elles "més participació del sector privat en la intermediació laboral i a la resta de polítiques actives", en el marc de la reforma del Servei d'Ocupació de Catalunya.

D'aquesta forma, CiU va demostrar que, malgrat la seva minoria parlamentària (62 diputats sobre un total de 135), compta amb la mà estesa d'ERC i el PPC per negociar els pròxims pressupostos de la Generalitat per al 2012.

D'una altra banda, hi va haver unanimitat entre els partits en la defensa de resolucions a favor del Corredor Ferroviari Mediterrani, de reprendre els treballs sobre la llei electoral i tots els grups excepte PPC i Ciutadans van expressar el seu suport a l'aranès, a la immersió lingüística a l'escola i també van demanar el traspàs dels aeroports de Girona, Reus i Sabadell.