El conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, va evidenciar ahir la "millora ambiental" viscuda en la sanitat catalana, més d'un any després d'engegar les retallades pressupostàries que van suposar una tisorada pròxim als 900 milions d'euros -el 10 per cent del pressupost d'aquest departament-.

"La situació de millora ambiental respon a una situació objectiva", va afirmar el conseller de Salut en una conferència impartida en el col·legi d'Economistes de Catalunya, en la que també va manifestar que havia estat la retallada pressupostària fet que permet ara afrontar el pla de transformació del sistema que recull el Pla de Salut.

El conseller va afegir que la situació actual és "molt millor" a la de 2011, després de realitzar unes retallades orientades sobretot a disminuir els costos laborals i de farmàcia, a més d'una reordenació del servei ofert en alguns centres que va generar malestar, en un escenari polític complicat amb les eleccions municipals i generals a la vista.

Mesures "de manual"

En el seu balanç del primer any, Ruiz va assenyalar que les mesures de xoc posades en marxa per la seva Conselleria havien estat "força de manual", i va afegir que moltes comunitats autònomes que en el seu moment les van criticar i van alertar del suposat declivi del sistema sanitari català ara es veuen obligades a prendre mesures idèntiques, i afronten les mateixes protestes ciutadanes que va viure Catalunya al llarg de l'any 2011.

Així mateix, el conseller de Salut, Boi Ruiz, va exalçar la figura dels professionals sanitaris que treballen a Catalunya per assumir la pèrdua de poder adquisitiu i condicions laborals, i va reconèixer que el sistema tenia una "deute" envers ells.

En tot cas, el conseller de Salut va vaticinar que les retallades no seran suficients per revertir l'infrafinançament crònic del sistema sanitari, i va reiterar la seva aposta per un model orientat a atendre el risc de patir una malaltia amb caràcter preventiu, i no només a atendre la patologia quan ja s'ha produït.