Qui ahir a la tarda voltava a l'entorn de l'Audiència de Barcelona podia veure clarament que el pacte, tot i el termini que havia donat el tribunal, no estava tancat del tot. Els advocats de la defensa parlaven entre ells i amb els seus clients i a l'hora marcada per l'inici de la vista no passava res. El vestíbul de la sala on es va celebrar el curt judici de vint minuts estava ple de periodistes i acusats. Els lletrats anaven i venien i al fiscal, Fernando Rodríguez Rey, no se'l veia per enlloc.

Cap dels set que s'havien de seure a la banqueta dels acusats deia res quan se li preguntava per l'aleshores encara "presumpte" pacte. Les respostes eren "no sé res"; "jo en realitat no vull cap acord"; "ahir ens van reunir, però jo encara no sé què passarà". Es va haver d'esperar una hora perquè finalment s'acabés de perfilar la conformitat, segons la qual quatre dels acusats acaben condemnats i a tres se'ls retiren els càrrecs.

El fiscal ha sol·licitat l'arxivament definitiu de la causa contra l'exesposa de Fidel Pallerols, Maria de la Creu Guerrero, militant d'UDC de 1990 a 1998; Maria Dolors Llorens, que va ser sotsdirectora general d'Ocupació i consellera nacional d'UDC, i Jaume Pallerols, exinformàtic del Departament de Treball i només acusat per la Generalitat. Tots tres van poder marxar de la sala.

Finalment, els altres quatre acusats van acceptar les conclusions definitives de la fiscalia, que ocupen 79 pàgines, així com la Generalitat i l'Estat. Les dilacions indegudes, per un cas que es remunta al 1999, el reconeixement dels fets i el pagament dels diners desviats han reduït substancialment les penes de presó, que arribaven als cinc anys i que finalment han quedat en un màxim d'un any i mig.

En concret, Fidel Pallerols ha estat condemnat a set mesos de presó i dues multes que sumen 101.000 euros pels delictes continuats de frau de subvencions i falsedat, a més d'inhabilitació per exercir activitat comercial i càrrecs de representació i administració de societats mercantils durant set mesos i prohibició de rebre subvencions públiques o beneficis fiscals durant un any i mig.

Vicenç Gavaldà, exsecretari d'Organització i de Relacions Institucionals d'UDC, ha estat condemnat a la mateixa pena que Pallerols i Lluís Gavaldà, germà de l'anterior i director general d'Ocupació entre desembre de 1993 i abril de 1999 i militant d'UDC, ha estat condemnat a un any i mig de presó per un delicte continuat de malversació de fons públics. Finalment, Santiago Vallvé, militant del partit des del 1987 haurà de pagar uns 54.000 euros en multes pels delictes continuats de frau de subvencions i falsedat documental. Aquest darrer que tenia una condemna de poc més d'un any de presó pel cas Turisme de malversació de fons de la Generalitat suspesa per no tenir antecedents, el fiscal li ha deixat la pena en una multa, pel que podrà evitar el seu ingrés a la presó.

La Fiscalia ha basat la substancial rebaixa de penes aplicada als acusats en l'aplicació de les atenuants de reparació del dany, per haver tornat els diners defraudats, i dilacions indegudes en el procés, que es va obrir el 1999 però ha trigat 13 anys a arribar a judici atès que la causa va ser arxivada, recorreguda i estudiada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per la imputació de l'aforat Josep Enric Millo -finalment exonerat- i pel Tribunal Suprem, que va decidir no imputar Josep Sánchez Llibre.

Pel que fa a l'arxiu per a tres acusats, Rodríguez Rey ho justifica pel paper secundari que tenen el el cas i per la debilitat de les proves, atès el llarg temps transcorregut.