Els sindicats de la Funció Pública han convocat el pròxim 26 de febrer al matí concentracions a les portes dels centres de treball dependents de l'administració catalana, escoles i centres sanitaris inclosos, en protesta per les retallades del govern català. Josep Maria Isún, representant de CCOO i membre de la plataforma sindical unitària de la funció pública, va explicar als periodistes que també s'estudia la convocatòria d'una manifestació, tot i que encara no està concretada, entre el 10 i el 17 de març. Els sindicats es van tornar a reunir ahir amb la Generalitat en el marc de la Taula de la Funció Pública per parlar de les retribucions.

Precisament la Generalitat estudia aprovar l'acord que li permeti eliminar l'equivalent a una paga extra als empleats públics durant aquest any sense esperar a l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat per a 2013, que estan en fase d'elaboració. Segons fonts sindicals i parlamentàries, la intenció del Govern és tenir enllestit com més aviat millor aquest acord, atès que ara treballa amb pressupostos prorrogats i s'espera que el Parlament tarda, almenys, dos o tres mesos a aprovar els comptes de 2013. El Govern vol repartir la retallada salarial d'aquest any entre mitja paga de juny i mitja de Nadal, però com les pagues extraordinàries es calculen en proporció a la jornada i al temps treballat en els mesos anteriors, com més trigui a adoptar aquesta resolució, més risc hi ha d'haver de concentrar els ajustos salarials en el segon semestre de 2013.

En qualsevol cas, si els plans del Govern es compleixen, els funcionaris no començarien a notar la rebaixa salarial de 2013 fins a la paga extraordinària de juny, com ja va passar l'any passat. Mentrestant, sindicats i Generalitat es van tornar a reunir ahir en el marc de la Taula de la Funció Pública per parlar de les retribucions.

Precisament la possible supressió de la paga extra ha generat malestar entre el sector. Un centenar de funcionaris de l'administració catalana, principalment agents dels Mossos d'Esquadra, van tallar ahir la Via Laietana de Barcelona en protesta per les retallades aplicades pel govern català al sector públic. Els sindicats van convocar aquesta protesta a les portes de la seu del departament de Governació, on estava reunida la Taula de la Funció Pública. Entre els manifestants també hi havia representants del sindicat d'infermeria Satse i de l'educatiu Ustec, que van fer sonar botzines i esclatar petards per expressar la seva indignació per la nova retallada salarial aplicada pel Govern.

Les protestes es van repetir a Lleida on un centenar de funcionaris es van concentrar durant mitja hora davant la delegació del Govern i van tallar el trànsit durant uns minuts al carrer Lluís Companys sense provocar incidents remarcables. La Guàrdia Urbana va regular el trànsit a l'encreuament de carrers i una patrulla de Mossos d'Esquadra va custodiar l'entrada de l'edifici.