El portaveu del Govern i dirigent de CiU, Francesc Homs, va insistir ahir a demanar a ERC que entrés a formar part de l'Executiu català, després de conèixer que un sondeig donava com a guanyador el partit que dirigeix Oriol Junqueras, que seria per primera vegada líder a Catalunya si ara se celebressin les eleccions catalanes. Segons una enquesta d'El Periódico de Catalunya, ERC obtindria tres punts d'avantatge sobre CiU (39-40 escons davant 34-35), amb el PSC en tercer lloc (16-17) pràcticament empatat amb ICV-EUiA (15-16), i seguits per PPC (13-14), Ciutadans (12-13) i CUP (3). ERC pujaria entre 18 i 19 escons davant els 21 obtinguts el 2012; CiU en perdria entre 15 i 16 (50 el 2012); el PSC cauria entre 2 i 3; ICV-EUiA pujaria entre 2 i 3; el PP baixaria entre 5 i 6; Ciutadans en guanyaria entre 3 i 4; i la CUP repetiria els seus 3 del 2012.

El conseller Homs -el president de la Generalitat Artur Mas va refusar fer declaracions en un acte a Tarragona- va atribuir els resultats al desgast de governar i a què ERC no pateix l'esmentada erosió en no formar part de l'executiu, davant el que va recordar "a tots, no només a Esquerra" que "valdria la pena sumar esforços" i incorporar-se al Govern, en al·lusió també a PSC i ICV. ERC es va afanyar a rebutjar aquesta possibilitat i la seva secretària general, Marta Rovira, va afirmar en declaracions a TV3: "Ens sentim molt còmodes amb la relació amb CiU", un pacte d'estabilitat que té per objectiu celebrar una consulta d'autodeterminació el 2014. El president d'ERC, Oriol Junqueras, va precisar a més que "no és el moment de fer unes noves eleccions" i va esperonar el Govern a "fer el referèndum com més aviat millor".

Més reaccions

El líder d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, va reclamar "serenitat" i va afirmar: "Els que tenim responsabilitats i sabem -no per savis, sinó per conèixer més la realitat-, hem d'intentar racionalitzar tot el procés i no enganyar ni crear miratges que l'únic que farien seria dur-nos a una frustració col·lectiva per la qual pagaríem un gran cost". Això no obstant, Josep Rull (CDC) va dir que "allò rellevant no és el paper que toqui a cada formació en l'aritmètica electoral, sinó sumar una gran majoria per l'Estat propi".

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, va considerar de la seva banda que els resultats de l'enquesta eren la conseqüència de l'"error" del president Artur Mas en convocar unes eleccions anticipades que "van dividir" Catalunya. En una entrevista a COPE-Catalunya, el líder del PSC va opinar que el sondeig mostrava "un país dividit" i amb més dificultats de governabilitat, responsabilitat que traslladava a Mas. De la seva banda, el portaveu adjunt del PPC al Parlament, Santi Rodríguez, va atribuir el retrocés de CiU i l'avanç d'ERC al fet que el Govern de Catalunya "no governa" i que Mas, amb la seva aposta sobiranista, "s'ha convertit en el millor líder" d'Esquerra.

El líder d'ICV-EUiA, Joan Herrera, va considerar pel seu costat que, encara que sempre calia ?relativitzar les enquestes, el ?panorama polític estava canviant fins al punt que l'alternativa que buscava la gent "ja no passa per CiU ni el PSOE".

També el president de Ciutadans (C's), Albert Rivera, va valorar positivament l'increment de les seves expectatives, cosa que va atribuir a la seva aposta per "la unió de Catalunya amb Espanya i la convivència", i va advertir a CiU que "pot acabar com la UCD catalana".