La secretària general d'ERC, Marta Rovira, es va mostrar ahir "satisfeta" i "emocionada" en valorar el Concert per la Llibertat celebrat al Camp Nou el passat dissabte a la nit. En una entrevista a 3/24, la republicana va instar al Govern espanyol a atendre i assumir el missatge que assegura que van donar les prop de 90.000 persones que s'hi van aplegar. En aquest sentit, va demanar que l'Executiu de Rajoy prengui nota de l'acte i que "entengui" que els catalans "volen exercir la democràcia" i estan "cohesionats". Rovira, a més, va interpretar el "clam" del Camp Nou com una invitació a "posar data a la consulta al més aviat possible" i sempre dins l'any 2014.

Per la secretària general d'ERC, l'acte de dissabte és "un d'aquells gestos tan públics i notoris" que el govern espanyol hauria d'aprofitar per comprendre millor les peticions de Catalunya. "Hauria de mirar d'entendre que va ser un gran clam i una gran unitat social a favor de l'exercici democràtic del nostre país, i hauria de mirar d'estudiar com exercim aquesta democràcia", va sentenciar.

En aquest sentit, Marta Rovira va reconèixer que "majoritàriament" els assistents al concert eren catalans que volien un estat propi, però va voler fer notar que Rajoy i el seu Executiu haurien de saber que "en primer terme, abans que independentistes, som demòcrates".

De tot l'acte, la republicana va assegurar que els polítics catalans han d'extreure "el clam inequívoc de la ciutadania" en favor del dret a decidir. És en aquest sentit que Rovira va assegurar que la "petició explícita" d'una consulta sobre el futur polític de Catalunya és la "demanda que han de rebre els principals partits". "La gent demana una consulta, tan aviat com sigui possible, per decidir quin país hem de tenir", va sentenciar.

En aquest sentit, va optar per no retocar el calendari previst i amb els passos "necessaris perquè tot això surti bé". "El 2013 ens estem preparant per fer la consulta amb tot el rigor jurídic i polític, fins tenir-ho tot a punt per fer la consulta. I quan el desembre de 2013 ho tinguem tot preparat, no caldrà esperar ni un segon més, i caldrà posar data pel 2014", va afirmar rotundament.

D'altra banda, Rovira va tornar a insistir que, en cas que totes les vies a explorar per fer la consulta fracassin, convocar unes eleccions plebiscitàries "és una possibilitat".

Optimisme de CDC i ICV

El secretari d'Organització de Convergència Democràtica de Catalunya, Josep Rull, va considerar que el concert és "una mostra d'esperança i llibertat del poble de Catalunya". Així, el dirigent nacionalista va manifestar que "aquest moviment és imparable", però tot i això, va recordar que s'ha de continuar treballant perquè "encara hi ha sectors de la societat que es miren de lluny aquest procés, hem de connectar amb tots els entorns".

Rull va recordar que Convergència i Unió "sempre ha fet tot el possible per entendre's" amb l'Estat espanyol, però va considerar que "ara l'entesa no és possible, ja no hi ha marge" perquè "Catalunya no és viable com a autonomia dins Espanya, però és perfectament viable com un Estat sobirà a Europa". En aquest sentit, el secretari d'Organització convergent va animar a continuar amb aquest procés que "és molt viu, perquè en plena crisi econòmica Catalunya té una onada d'optimisme".

Per la seva banda, el coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, va reivindicar el dret dels catalans a decidir quin tipus de relació volen tenir amb la resta d'Espanya i també amb els mercats financers.

Herrera va felicitar als organitzadors del multitudinari Concert per la Llibertat, acte en el qual es va demostrar, segons el seu parer , "que els catalans volen tenir el dret a decidir davant l'Estat i davant els mercats".

"Avui afrontem una crisi econòmica, social i democràtica sense precedents i unes relacions amb l'Estat molt degradades, que només es pot resoldre amb democràcia", va remarcar el líder d'ICV.

En una intervenció al Prat de Llobregat, Herrera també va reiterar la necessitat de construir una coalició europea d'esquerres en les pròximes eleccions europees per fer un front comú "per derrotar la ideologia del neoliberalisme i l'austeritat salvatge".