L'OTAN va assenyalar ahir que el possible encaix d'una Catalunya o una Escòcia independents en l'Aliança era una "qüestió hipotètica", tot i que va indicar que, de manera general, l'adhesió de qualsevol nou membre necessitava l'aprovació de tots els aliats. "En general, perquè qualsevol nació s'incorpori a l'Aliança necessitaria obtenir el consens de tots els aliats de l'OTAN", va assenyalar la portaveu aliada, Oana Lungescu, a les preguntes dels periodistes a Brussel·les. Lungescu, en tot cas, va subratllar que la qüestió era "hipotètica" i no va voler entrar en més detalls. En els últims mesos, la hipotètica independència de Catalunya o Escòcia i el seu futur a la Unió Europea (UE) han estat assumpte constant de debat a Brussel·les. Segons ha repetit la Comissió Europea (CE) diverses vegades, una escissió implicaria per al nou Estat la sortida del bloc i la necessitat de tornar a sol·licitar l'adhesió si desitgés ser-ne membre.

En un altre ordre de coses, els partits catalans van rebutjar la reforma federal del PSOE i PSC, encara que amb diferents matisos, ja que el PPC ho critica per ser un projecte que neix "sense consensos", mentre que CiU, ERC i ICV-EUiA desconfien de propostes estatals d'aquest tipus que no incloguin el dret a decidir. El líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va protagonitzar diumenge amb el primer secretari del PSC, Pere Navarro, un acte a Barcelona en el qual va defensar el projecte federal com a resposta als "separadors i els separatistes" i als "que enyoren l'Espanya centralista". Les paraules de Rubalcaba van ser objecte d'anàlisis de les executives dels partits catalans, que majoritàriament van rebutjar la proposta socialista. CDC va avisar Rubalcaba que els catalans tenen "memòria" dels "enganys" a Catalunya que han protagonitzat "en la mateixa proporció" el PSOE i el PP en els últims 30 anys. Tampoc es fia de l'aposta federalista l'expresident català i fundador de CDC, Jordi Pujol, qui va assenyalar que el projecte de reforma de la Constitució i el federalisme ja "no se'ls creu ningú", per la pèrdua de "confiança" després de les experiències en terceres vies que va intentar CiU durant més de 20 anys per millorar l'encaix de Catalunya a Espanya.

Tampoc la portaveu d'ERC, Anna Simó, va manifestar cap confiança en aquest projecte del PSOE i PSC: "Creure que PP i UPyD acceptaran que es creï un Estat federal perquè pugui encaixar Catalunya és tenir molta fe", va assenyalar. De la seva banda, el coordinador nacional d'ICV-EUiA, Joan Herrera, va marcar distàncies amb el PSC perquè el federalisme que proposen els ecosocialistes "se supedita al dret a decidir" mentre que "el de Pere Navarro" ho fa "al d'Alfredo Pérez Rubalcaba". La líder del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, també va rebutjar la proposta socialista, però en aquest cas perquè considera que neix "sense consensos", pel que va cridar a Rubalcaba a impulsar "més accions d'unitat" davant el separatisme.

Sánchez-Camacho va aconsellar igualment a Mas que deixés de buscar "padrins internacionals" en uns viatges que resten "credibilitat" a Catalunya, a més d'advertir-lo que la "crua realitat" és que "ningú reconeixerà la independència". Així es va expressar la líder popular en referència al llibre publicat de converses amb el president, en el qual Mas lamenta que sigui un personatge "odiat" en parts d'Espanya després del seu viratge sobiranista i indica, en referència a una eventual declaració unilateral d'independència, que abans caldria disposar d'"estructures d'Estat" i de països que reconeguessin Catalunya.

Tant PPC com Ciutadans -que tampoc no comparteix "la deriva federal" del PSC- van fer una crida als socialistes catalans a participar en l'acte a Barcelona de divendres que ve, Dia de la Constitució, amb el lema "Junts! Per un futur democràtic i plural", organitzat per la plataforma Som Catalunya, Som Espanya. Això no obstant, el portaveu del PSC, Jaume Collboni, va assegurar que la seva formació no anirà a la manifestació, ja que "no és el moment d'aixecar baixes passions" i, a més, el "compromís dels socialistes amb la reforma constitucional és clar i explícit".

La consulta sobiranista

El portaveu el PSC, Jaume Collboni, va advertir que el procés sobiranista a Catalunya "està a punt de descarrilar per les presses d'ERC", encara que va reconèixer que "es tem que CiU i ERC se sortiran amb la seva i, quan toqui parlar de pressupostos, s'acabarà parlant de dates i processos". En referència a les paraules del president català, Artur Mas, en un llibre en el qual recalca que el procés sobiranista "no té marxa enrere", però advoca per aplicar "serenitat" i no avançar "a cops de rauxa", Collboni va recordar que "aquesta idea és molt suggeridora i bastant contradictòria amb el que està succeint". "Està passant tot al contrari, que això està a punt de descarrilar per les presses que marca ERC", va assenyalar el portaveu socialista.