La campanya de la declaració de la renda de 2013 ha començat i tant les organitzacions socials com l'Església animen els ciutadans a marcar les caselles que determinen a on anirà a parar un 0,7 % de l'IRPF que abonen al Ministeri d'Hisenda. L'any passat els catalans van destinar 68.450.656 euros a fins socials i 30.915.816 euros a accions catòliques. Es dóna la circumstància que Catalunya és la comunitat autònoma que menys aporta a l'Església. Només el 19,9 dels catalans que van fer la declaració de la renda del 2013 van marcar la casella per destinar el 0,7 per cent de l'IRPF a l'Església. A l'altre costat de la balança se situa Andalusia, on quatre de cada deu declarants destina un 0,7 per cent dels seus impostos a les accions catòliques.

Molts declarants desconeixen que és compatible marcar les dues caselles solidàries. És a dir, es poden activar totes dues i així repartir una aportació més alta. Segons recorda la directora de la Fundació Secretariat Gitano, Lola Fernández, si es marquen les dues caselles, es destina un 0,7% a cadascuna d'elles. "Marcant les dues caselles, l'ajuda no es divideix, se suma. L'important és no deixar la casella de les Activitats d'Interès General considerades d'interès social, en blanc", va afegir.

Sense marcar

Què passa si es deixa en blanc aquesta casella? Si els contribuents no es decanta per cap opció a l'hora de fer la declaració, aquests diners van a parar a les arques de l'Estat. Crida l'atenció que un 32,7 per cent dels prop de 3,5 milions de catalans que van fer la declaració de la Renda l'any passat no van assenyalar cap de les caselles socials del formulari. Això significa que uns 27,2 milions d'euros del Principat van anar a parar al tresor de l'Estat per a la seva redistribució en altres partides. Catalunya és la comunitat autònoma que més diners aporta a l'Estat en aquest concepte mentre que La Rioja, és la que menys.