Les AFA demanen compromisos als partits que concorren al 12-M per poder seguir gestionant els menjadors escolars

La falta de normativa és un "entrebanc" que fa perillar la continuïtat del model

Menjador escolar

Menjador escolar / Redacció

Redacció

Les Associacions de Famílies d'Alumnes (AFA) de Catalunya han demanat compromisos als partits que es presenten a les eleccions al Parlament del 12 de maig perquè s'elabori una "llei definitiva" que permeti aquestes entitats seguir gestionant els menjadors escolars. Les AFA han fet arribar un document de compromís als partits que esperen que els responguin, i anuncien que aquestes respostes les faran públiques abans de les eleccions a través de les xarxes socials. Les entitats familiars recorden que les diferents administracions han reconegut el bon funcionament de la seva gestió dels menjadors, però han alertat que la falta d'una normativa és un "entrebanc" que en fa perillar la continuïtat.

Les AFA recorden que el Departament d'Educació té les competències per regular i legislar l'espai dels migdies a les escoles, i que el 2018 es va presentar un esborrany de decret que va quedar aturat per trobar-hi l'encaix de les AFA.

A parer de les associacions de famílies d'alumnes la llei que regula els contractes públics els permet gestionar els menjadors escolars, atès que estan considerats dins dels serveis a les persones.

Aquesta llei es va aprovar l'any 2017 a partir de les directives europees que vetllaven per les bones pràctiques en la contractació pública, i estableix que els serveis a les persones poder ser exclosos dels procediments de la contractació pública en pro d'altres fórmules de relació amb l'administració com ara els convenis.

Tot i això, lamenten les AFA, encara no s'ha dut a terme la normativa definitiva que ho reguli, un decret de menjadors que a parer de les entitats hauria d'elaborar el Departament d'Educació.

Sense aquest decret, alguns Consells Comarcals, administració supralocal en la qual Educació ha delegat la gestió dels serveis de menjadors, "veuen inconvenients" en què el servei recaigui en les AFA "i es plantegen retornar les competències parcialment".