La gestió dels cursos que ofereixen els seveis públics d'ocupació de la Generalitat tornen a estar en el punt de mira. Segons avança Economiadigital.es, la Comissió Europea estaria investigant la destinació de les ajudes que va rebre el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) entre els anys 2007 i 2014, període que abarca el darrer tripartit presidit per Montilla i els dos governs d'Artur Mas.

Segons les mateixes fonts, Brussel·les qüestiona la justificació que la Generalitat ha fet del destí de les ajudes europees. L'inici de la investigació ja ha afectat les arques de la Generalitat, que ha deixat de rebre fons europeus destinats a formació de treballadors.

La investigació, que encara està oberta, podria derivar en un expedient que obligaria el govern català a tornar subvencions per valor de "diversos milions d'euros", assenyala la mateixa publicació citant fonts de la conselleria d'Empresa i Ocupació.

Al mateix temps que Brussel·les, l'executiu català també ha iniciat una investigació interna, que ha detectat falta de documentació en alguns expedients i altracions en el nombre d'alumnes beneficiats pels cursos, la majoria d'ells corresponents a l'època del segon tripartit.

Segons Economiadigital, tant la Generalitat com la CE, atribueixen les irregularitats a "a la deixadesa de la Generalitat" i els desvinculen d'antics casos de corrupció relacionats amb la malvesació d'ajuts europeus destinats a formació.

I és que les irregularitats en la gestió dels fons destinats a la formació d'aturats no són una qüestió nova a Catalunya.

El cas Treball

De fet, ha protagonitzat uns dels casos de corrupció política més silenciats dels últims anys a Catalunya. Es tracta del cas Treball, que va permetre desviar fons públics de la conselleria de Treball a Unió Democràtica, partit que controlava el departament durant els anys 90. Per aquest cas, han complert pena de presó Lluís Gavaldà (exnúmero 2 d'Unió i exaltcàrrec del departament de Treball), i l'empresari Fidel Pallerols.

La trama va tenir lloc entre 1994 i 1999, quan es van desviar almenys 385.000 euros de subvencions per a cursos de formació ocupacionals des de les empreses de Pallerols cap a les arques d'Unió, que va ser condemnada com a responsable civil subsidiària. El cas va esclatar l'any 1997 però no va arribar a judici fins el gener del 2013.