La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va advertir ahir a CiU i a la Generalitat de Catalunya que "no juguin" per negociar "la sobirania dels espanyols", i va apuntar que si el que volen és la independència "difícilment" s'arribarà a cap acord amb el govern de Mariano Rajoy, perquè ni l'executiu ni el PP "donarà el seus vots per a un acord de secessió". A la sessió de control del Senat, Sáenz de Santamaría va assegurar que "legalment el dret d'autodeterminació no és possible ni en aquesta Constitució ni en cap altra democràcia de l'entorn" i va acusar el govern d'Artur Mas de crear "inestabilitat i tensió".

La vicepresidenta va respondre d'aquesta manera l'apel·lació al diàleg per part del president de la Generalitat, que també ahir va enviar una carta al president del Govern espanyol per poder celebrar una "consulta definitiva".

"Amb aquest partit i govern no jugui per negociar la sobirania dels espanyols", va dir la vicepresidenta, que va afirmar que "convindria" que CiU presentés "les coses clares". "Si el que volen és la independència, difícilment arribarem a un acord, perquè ni aquest govern ni aquest partit donarà els seus vots per a un acord de secessió", va sentenciar.

En la seva primera compareixença per valorar el 9-N, Sáenz de Santamaría va dir que va ser "un fracàs de la Generalitat" perquè "dos de cada tres electors han ignorat" la crida a la participació, i "l'única aportació política de la Generalitat és la constatació formal de la tensió i divisió a què han sotmès els ciutadans de Catalunya".

En aquest marc va acusar el president de la Generalitat d'haver generat "inestabilitat i tensió" i de governar només per a les "minories" i no per al conjunt dels ciutadans. També va advertir-lo que la Llei és "l'expressió política de la voluntat dels ciutadans" i li va retreure manca de "lleialtat". "El seu govern se salta la Llei amb ?l'excusa de la política", va concloure.

La vicepresidenta va fer aquestes manifestacions en resposta a la pregunta del portaveu de CiU al Senat, Josep Lluís Cleries, que va recordar que aquest diumenge es va produir un acte de "normalitat democràtica" malgrat la voluntat de crear "por i confusió" per part del Govern espanyol.

Cleries va criticar la "intolerància i falta de visió política i la manca de respecte als 2,3 milions de persones que van anar a votar". "Va ser una mostra de reafirmació de la nostra dignitat com a nació", va dir Cleries, que va preguntar a la vicepresidenta si el seu govern està disposat a "fer política des del diàleg" en comptes de recórrer només als "tribunals".

En aquest marc, el portaveu de CiU va acusar el Govern espanyol de generar "divisió amb la seva forma de fer". "Si el que va passar diumenge va ser tan il·legal per què ho van permetre?, i si no té efectes per què ho porten al Tribunal Constitucional", va preguntar-se Cleries.