El líder del PSC, Miquel Iceta, va proposar que per "facilitar" una negociació d'un nou model de finançament que pugui frenar l'independentisme a Catalunya, l'Estat "assumeixi com a propi" part del deute de les autonomies i el "condoni". La proposta forma part de les mesures que va exposar en una conferència per marcar el seu full de ruta per a Catalunya. El socialista centra la seva alternativa en la reforma de la Constitució i en idees com la del finançament. Amb això i el blindatge de la llengua, l'ensenyament i la cultura, Iceta va assegurar que "la majoria de catalans" farien seva la proposta, perquè, va afirmar, la independència els catalans "ni la volem, ni ens convé" i a més "ni tan sols sembla possible". Davant d'un auditori d'unes 800 persones, el primer secretari dels socialistes catalans va voler centrar la seva conferència a refermar les seves posicions, tant pel que fa al debat nacional com per la visió de la política catalana i espanyola en general.

Així, a més de reclamar amb insistència la reforma de la Constitució per convertir l'Estat en federal i de reivindicar-ho com a solució per a Catalunya, Iceta va voler aprofundir una mica en un dels aspectes que més creu que podria fer front a l'independentisme: un finançament autonòmic que acontenti més als catalans. En aquest sentit, va recordar que "totes les revisions dels successius models asseguraven que quan entrava en vigor un nou sistema de finançament totes les Comunitats Autònomes disposaven de més recursos públics que amb el sistema anterior" i "això facilitava molt les negociacions i l'acord". Ara, però, Iceta creu que aquest escenari és ben diferent per la situació econòmica de les autonomies, entre elles Catalunya, que arrossega un gran deute.

És per això que el líder del PSC creu que "facilitaria la discussió i l'aprovació d'un nou model de finançament autonòmic" amb els principis d'ordinalitat i una major corresponsabilitat fiscal, que el govern espanyol "assumeixi com a pròpia una part de l'actual deute públic de les Comunitats Autònomes, mitjançant per exemple un quitament del deute públic de les Comunitats amb el govern espanyol generat els darrers anys". "D'aquesta manera totes les Comunitats Autònomes hi sortirien guanyant perquè passarien a tenir una situació financera més sanejada i rebaixarien la seva despesa en concepte de pagament d'interessos del deute", va afegir. Després de lloar els beneficis de negociar un nou finançament per a Catalunya, Iceta va acusar al president de la Generalitat, Artur Mas, i al líder d'ERC, Oriol Junqueras, d'obviar aquesta negociació i, conseqüentment, deixar als catalans "com a ostatges d'aquest bloqueig".

Crítiques a Mas

Entrant ja a parlar del debat nacional, Miquel Iceta va acusar a Mas d'estar "tornant a parlar de convocar un referèndum pel qual la Generalitat no té competències". "Estem atrapats en una nòria que no para de donar voltes però que no ens porta enlloc", va sentenciar. I és que el full de ruta de Mas i Junqueras no agrada gens al PSC. "Fixar la independència com a únic objectiu és un error. Va ser un error fixar el 2014 com l'any en què havia de passat tot. Va ser un error fer una declaració de sobirania al Parlament. Va ser un error fixar unilateralment data i pregunta. Com també seria un greu error declarar unilateralment la independència", va considerar, tot afegint rotund que "la majoria de catalans no volem la independència". "Ja ho vàrem veure el passat 9 de novembre", va argumentar en referència a la quantitat de votants al procés participatiu. En aquest mateix sentit, Iceta va voler mostrar-se molt clar en advertir a Mas, Junqueras i els sobiranistes que "la independència ni la volem, ni ens convé, ni tan sols sembla possible en el món d'interdependències creixents i sobiranies compartides en el que vivim, al segle XXI en el si de la Unió Europea, que ha d'avançar cap a una major integració no cap a una major disgregació, i tots els seus Estats membres ho consideren així". Com era d'esperar, Iceta va presentar la reforma federal com la solució contraposada al procés "unilateral" de Mas i Junqueras. "No hi haurà solució sense votació. I nosaltres volem que els catalans tinguin l'oportunitat de votar en favor d'un nou acord abans de plantejar-se la possibilitat de trencar amb la resta d'Espanya", va insistir.

En aquest sentit, va afirmar que "com diuen totes les enquestes", la reforma que proposa el PSC podria frenar l'independentisme. Amb tot, Iceta és conscient que aquesta reforma té poc recorregut amb Mariano Rajoy de president del govern espanyol. "Jo crec que caldrà esperar a derrotar a les urnes el PP en les pròximes eleccions generals, però el meu pronòstic és que finalment es procedirà a la reforma federal de la Constitució".