La Generalitat ha atorgat recentment quasi mig milió d'euros en subvencions a fundacions vinculades als partits polítics. I estem parlant només de les subvencions atorgades per la Generalitat, faltaria sumar les que també atorga l'Estat espanyol. A banda hi ha les donacions privades, que poden semblar innocents però que, a diferència del que passa amb les donacions als partits, les poden dur a terme empreses que treballin per a l'administració. Dit d'una altra manera: si vostè té una empresa constructora i vol quedar bé amb el govern que concedeix llicències d'obra, no pot fer cap donació al partit, però sí a la fundació que hi està vinculada.

La majoria de partits polítics de l'Estat espanyol tenen fundacions privades vinculades. El tema ha sigut des de sempre objecte de polèmica, ja que hi ha qui considera que són una forma oculta de finançar els partits. O sigui, una forma de saltar-se la llei sense infringir-la. Naturalment totes les fundacions tenen els seus propis estatuts, on s'estipulen les seves funcions, que per descomptat res tenen a veure amb les dels partits a les quals estan vinculades. El Departament de Justícia de la Generalitat acaba de fer públic amb la seva publicació al DOG que ha artorgat quasi mig milió d'euros dels pressupostos de 2014 a quatre fundacions: 161.180.89 euros a la Trias Fargas (vinculada a CDC), 79.512 a la Josep Irla (vinculada a ERC), 70.510,14 a la Miquel Coll i Alentorn (UDC) i inclús 67.703,99 a la FAES, vinculada al PP i presidida per José María Aznar. Les difeferències s'expliquen perquè la quantitat depèn del nombre de diputats dels partits polítics.

ICV, EUiA i PSC tenen també fundacions, i així mateix van demanar subvenció la Nous Horitzonts, L'Alternativa i la Rafael Campalans (respectivament), però es van quedar sense. Ls sol·licituds van ser desestimades per "no complir els requisits exigits en la convocatòria". Segons ha pogut saber Diari de Girona, en algun cas faltava renovar els estatuts de la fundació i en altres actualitzar els patrons. Errades formals -al departament de Justícia asseguren que les subvencions es concedeixen o es desestimen sense tenir ni mínimament en compte motius polítics- que els han costat una picossada de diners.

Això són només les subvencions de la Generalitat, que suposa una petita part del que reben les fundacions. A tall d'exemple, les xifres totals que van rebre l'any 2007 (segons un estudi de la Universitat Pompeu Fabra): la Rafael Campalans 752.540 en subvencions públiques i 86.298 en donacions privades; la Josep Irla, 572.609 en subvencions i "gairebé la mateixa xifra" en donacions privades; la Nous Horitzons 442.259 en subvencions i 973.974 en donacions; la Trias Fargas 273.042 i 1.442.767; la Coll i Alentorn 209.939 i 220.000, i la Fundació Alternativa 39.913 i no apareixen les donacions.

Cal recordar que els partits polítics poden, des de la reforma de la llei de l'any 2007, rebre donacions privades, sempre que no siguin anònimes ni sobrepassin els 100.000 euros. En canvi, les donacions privades a les fundacions poden arribar als 150.000 euros i aquestes a més,-a diferència dels partits- sí que poden rebre-les d'empreses que estiguin treballant directament o indirectament per a l'administració pública.

La subvenció "a entitats jurídiques sense ànim de lucre vinculades a partits polítics amb representació al Parlament de Catalunya" -així ho defineix el DOG- té com a objectiu "finançar estudis i activitats relacionats amb el dret i el funcionament de les institucions democràtiques, la difusió del pensament polític i social del sistema democràtic i el seu aprofundiment i les despeses de funcionament i de desenvolpament d'aquestes activitats".

Les acusacions contra les fundacions dels partits són recorrents, i no són pocs els analistes i juristes que consideren que "encobreixen el finançament als propis partits polítics".