El president de CDC, Artur Mas, ha apostat per crear un nou partit en la consulta interna del proper 21 de maig, en la línia de l'aposta que va fer ara fa uns mesos. En declaracions a TV3, Mas ha condicionat el seu paper al resultat. "És lògic que si surt aquella opció que tu estàs creient que és la millor o estàs impulsant, el teu paper pugui ser més actiu que no pas en l'altra fórmula", ha argumentat. L'expresident de la Generalitat ha demanat que hi hagi "nous lideratges", però ha avisat que això no vol dir que siguin persones "que surtin del no-res". "Quan parlem de renovació no pensem que siguin persones que no hagin fet res en política", ha apuntat. En aquest sentit, ha indicat que ell "no assenyalarà ningú amb el dit", i ha remarcat que pot haver nous candidats al marge dels que ja estan sonant, en al·lusió a Jordi Turull i Germà Gordó.

"Jo marcaré que la pròpia CDC impulsi la creació d'una nova formació política". Mas ha verbalitzat aquest dijous el que era un secret a veus, i més tenint en compte que fa uns mesos va plantejar la creació d'un nou moviment polític a través de Convergència. Al seu parer, aquesta és la millor manera "per ser més i per ser millors", el que vol dir "eixamplar la base i ser útils a la societat catalana".

Ha argumentat que aquest procés és ara necessari per posar al dia CDC, per adaptar-la a la nova aposta independentista, a la nova estratègia amb l'Estat i perquè "l'espai de centre ampli de Catalunya ha quedat una mica desdibuixat, postergat".

Pel que fa al seu paper, ha insistit que ell hi serà, s'hi implicarà en qualsevol de les dues formes, tant en el cas que sigui un partit nou o la refundació de l'actual. Ara bé, en preguntar-li si serà un president executiu o honorari, ha condicionat el tipus de paper que ell tindrà al resultat que surti de la consulta interna. En tot cas, no ho farà públic fins que conegui la votació dels militants.

Ara bé, ha remarcat que tot i que ell posi el seu gra de sorra, també cal que "surtin nous lideratges", però aquí ha matisat que això no vol dir que siguin "completament nous". Quan se li ha preguntat si Jordi Turull i Germà Gordó signifiquen renovació, Mas ha al·legat que "fer un polític costa anys", perquè es comença amb "moltes fragilitats i debilitat", i requereix "una determinada fusta, unes determinades condicions i una determinada experiència". "Han de tenir un bagatge. Quan parlem de renovació no pensem que siguin persones que no hagin fet res en política", ha conclòs, posant d'exemple Carles Puigdemont.

De tota manera, ha remarcat que "tot està obert", i igual que ha sortit la candidatura de Sílvia Requena a les primàries per al 26-J, també poden sortir altres veus que vulguin tenir funcions executives al partit. I aquí ha tornat a recordar l'exemple del president de la Generalitat, "una persona que ningú hauria dit i que apareixia com a nova".

Pel que fa al nom, ha assegurat que a ell li és indiferent com es digui la formació que surti del congrés d'aquest estiu, però ha insistit que "no es tracta d'enterrar CDC" i la seva feina, sinó de "renéixer per agafar tots els actius bons i deixar de banda el que poden ser els passius".