Què és el cas Eifal?

Es tracta d'un cas de corrupció en diversos ajuntaments catalans relacionats amb una consultora que suposadament realitzava encàrrecs, estudis de temas urbanístics i administratius, sempre per sota dels 18.00 euros que necessiten una major fiscalització, en temes d'urbanisme i administració local.

Què és Eifal?

Es tracta d'una consultoria, suposadament contractada per diversos consistoris governats per CiU que fa molt poc Efial Consultoria SL, amb seu a Barcelona, ha canviat el seu nom i, des del 4 de febrer d'aquest any, es denomina Consultoria en Gestión Innovadora SL, segons consta al BOE del 15 de febrer. Consta com a societat limitada, constituïda l'1 de juliol de l'any 2007, i té 30 treballadors. L'administrador únic és Francesc Xavier Termens, que ha estat sotsdirector general de Participacions Públiques de la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat. Com a principal soci hi apareix Antonio Martos Carrasco, que temps enrere n'era l'administrador únic. La darrera facturació de la qual es té constància és de 1.593.544 euros, amb un balanç amb pèrdues de 146.781 euros.

Com va sortir a la llum pública el cas?

L'anomenat cas Efial va sortir a la llum pública arran l'escàndol a l'Ajuntament de Torredembarra i la detenció del seu exalcalde, Daniel Massagué, que hauria contractat els serveis d'aquesta consultora per 18.000 euros mensuals amb l'objectiu d'eludir els controls jurídics interns dels funcionaris municipals.

Quins contractes de Girona estan investigats?

Entre els contractes de l'Ajuntament amb l'empresa hi ha contractes realitzats durant el mandat de Carles Puigdemont com una auditoria del servei de patrimoni (17.600 euros), una auditoria del servei de contractació (17.300 euros), l'estudi de la pròrroga de les aigues de Girona (15.750 euros), un estudi del projecte de reforçament de l'abastament de la Costa Brava centre (13.900 euros) i un seguiment del pla econòmic i financer de la pròrroga del servei d'aigua (29.500 euros).

Quins ajuntaments estan investigats?

A les comarques gironines es tractaria els ajuntaments de Girona i Calonge. A la resta de Catalunya, estarian involucrats els consistoris de la Seu d'Urgell, Masquefa, Barcelona, Amposta, Vandellòs, Tortosa, Ametlla de Mar i Ascó, a Tarragona, entre altres, on els agents busquen contractes adjudicats a la consultora.

Qui dirigeix les investigacions?

Les actuacions estan sent dirigides per la Fiscalia Anticorrupció i el titular del jutjat número 1 del Vendrell, Josep Bosch. La batejada com a "Operació Tèrmica" i és una peça separada de les diligències que es van iniciar el juny del 2014 a l'Ajuntament de Torredembarra i que van desembocar en l'operació de la Guàrdia Civil que l'agost de l'any passat va suposar l'escorcoll de la seu de Convergència i la seva fundació, CatDem.