efe/acn/ddg Barcelona

nLa Policia Nacional va detenir dissabte a la matinada a Roda de Ter i a Madrid dos marroquins als quals acusa de ser gihadistes plenament integrats en el grup terrorista Estat Islàmic, disposats a atemptar a Espanya i molt actius a Internet, on feien proselitisme. Segons la investigació, que continua oberta sota la supervisió del Jutjat Central d'Instrucció Número 3 i la coordinació de la Fiscalia de l'Audiència Nacional, els dos detinguts es trobaven plenament integrats al grup terrorista després de la seva adhesió voluntària i publicitada en les xarxes socials, seguien puntualment les seves instruccions i portaven a la pràctica els seus manuals d'actuació a la perfecció.

Tots dos utilitzaven Internet i les xarxes socials amb la finalitat de radicalitzar, captar i finalment reclutar nous adeptes a la causa terrorista. A més, divulgaven tota mena de continguts radicals i propagandístics, que incloïen imatges «d'extrema cruesa» i actes violents dirigits a «infondre terror en les societats occidentals».

Les característiques dels dos detinguts eren «el seu individualisme i descentralització», fins al punt que «els dos formaven per si mateixos cèl·lules terroristes independents però coordinades i coincidents en els seus objectius». Segons el Ministeri de l'Interior, aquestes cèl·lules eren «potencialment perilloses, dirigides i controlades per Estat Islàmic i en estat de preactivació per a la possible comissió d'atemptats terroristes a Espanya».

Els dos detinguts havien publicitat el seu jurament de lleialtat a l'organització terrorista i es trobaven «en estat de total aïllament», ja que circumscrivien els seus contactes amb l'exterior «en l'àmbit virtual a través dels seus perfils gihadistes radicals».

Una de les constants dels dos individus era la de proclamar la seva aversió extrema cap a altres religions, ètnies o col·lectius diferents, titllant-los «d'enemics de la seva religió». «La dinàmica era crear una xarxa de retroalimentació on es transmetien consignes i formes d'actuar contra aquests col·lectius. L'odi contra el corrent musulmà xiïta era màxim i s'hi referien com a «dimonis que cal sacrificar», van precisar des de la policia espanyola, que va alertar que la «radicalització» dels dos detinguts havia estat «ràpida i extrema» fins al punt que ja s'havien ofert com a «màrtirs» per actuar en qualsevol moment, lloc i situació.

Respecte al jove marroquí detingut a Roda de Ter, feia entre 7 i 8 anys que era a Catalunya, on residia amb els seus pares i un germà menor, i viatjava cada any al Marroc, país on tenia la dona i un fill, segons van explicar els seus veïns. El detingut, del qual ahir no havia transcendit la identitat, era poc conegut pels veïns d'aquesta petita població de l'interior de la província de Barcelona.

En declaracions als periodistes, un veí de la família, originari també del Marroc, va assegurar que «era un bon noi», que «no es posava amb ningú» i que no havia treballat pràcticament mai. El jove viatjava cada any al Marroc per assistir a la Festa del Xai, una de les majors festivitats dels musulmans que té lloc entre setembre i novembre, i solia anar a resar a la mesquita de Manlleu. Lina, una veïna que viu al mateix edifici del detingut, va assegurar també que ell i la seva família «són bona gent» i va apuntar que a qui més coneixia era al matrimoni i al fill petit, mentre que el fill gran «és molt tímid».

Per la seva part, la regidora d'Atenció a la Ciutadania de Roda de Ter, Cesca Costa, va assegurar que encara no s'ha pogut comprovar si el detingut o la seva família rebien algun tipus d'ajuda social perquè no se'ls ha facilitat la identitat. Costa va destacar que el barri on resideix, al casc antic, és tranquil i hi habiten diferents comunitats d'estrangers.

Des de 2015, any en el qual el Ministeri de l'Interior va elevar a 4 el Nivell d'Alerta Antiterrorista (NAA-4), les forces i cossos de seguretat han detingut un total de 163 terroristes gihadistes a Espanya.