Un enorme font d´aigua freàtica calenta, que brolla a un ritme de 30.000 litres per hora i que sorgeix a una temperatura d´entre 40 i 60 graus, ha estat descoberta al subsòl de tres barris de Santa Coloma de Gramenet. L´alcaldessa, Núria Parlon, va presentar la mateinda d´ahir els resultats de la primera fase d´un estudi encarregat per l'Ajuntament al Consorci del Besòs, arran del descobriment d´aquestes aigües termals, de les quals se´n va tenir un primer indici durant les obres de construcció de la línia 9 del metro el 2004. Segons Parlón, les prospeccions, que s´han fet entre 50 i 60 metres de profunditat, han confirmat l´existència d'un jaciment termal d´una extensió considerable.

Es tracta d´aigües de molta qualitat, poc mineralitzades, d´edat antiga, de més de 1.000 anys, i que surten una temperatura d´entre 40 i 55°C. L´acte de presentació d'aquest estudi geotèrmic va tenir lloc sobre la una de la matinada d´ahir al vestíbul i els túnels de la línia 9 de metro aprofitant el descans dels trens i dels vehicles de manteniment. Amb càmeres termogràfiques, totes les persones participants en la visita -autoritats, tècnics i mitjans de comunicació- van poder constatar els gràfics de les pujades de temperatura en alguns punts de les parets del túnel del metro pròximes a les bosses freàtiques de l´aigua calenta detectada.

L´Ajuntament va encarregar un estudi al Consorci del Besòs per avaluar les dimensions i la possibilitat de l´aprofitament geotèrmic d´unes surgències detectades inicialment durant la construcció del túnel de la L9 del metro, l´any 2004.

Els tècnics van fer sis sondejos amb els quals han pogut fer nous mesuraments de temperatura i mostrejos de les aigües. Addicionalment, han aplicat de forma innovadora una tècnica ja existent: la termografia de les parets del túnel de la línia 9.