El conseller de Medi ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, el director general de Polítiques Ambientals, Frederic Ximeno, i el director de l'Oficina del Canvi Climàtic, Josep Garriga, van presentar ahir les últimes dades oficials sobre les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle a Catalunya, corresponents a 2006, i van exposar les darreres actuacions de la Generalitat per fer front al canvi climàtic. L'Oficina Catalana del Canvi Climàtic ha calculat que les emissions totals a Catalunya el 2006 van ser de 57,019 Mt de CO2 equivalent, el que suposa un 3,6% menys respecte el 2005.

Segons el Departament, si s'agafa com a referència l'any base -emissions de l'any 1990 per al CO2, CH4 i N2O i emissions de l'any 1995 per al HFC, PFC i SF6-, les emissions totals han experimentat un augment del 41%, xifra que és un 4% per sobre de l'increment màxim permès dintre del Pla nacional d'emissions de l'Estat espanyol, aprovat per la Comissió Europea, per afrontar els compromisos del Protocol de Kyoto de 2008 a 2012, que és d'un 37%.

Les emissions del sector anomenat difús -les que generen les fonts emissores no regulades per la Directiva de comerç d'emissions, com són les plantes de combustió de potència inferior a 20 MW, l'extracció i distribució de combustibles, l'ús de dissolvents, el transport, els residus, l'agricultura i altres fonts- van ser de 37,260 Mt CO2 eq el 2006, reduint-se un 4,7% respecte les de 2005.

Pel que fa a les emissions incloses en la Directiva de comerç d'emissions -les atribuïdes a instal·lacions de base industrial, la combustió, la generació elèctrica, la ceràmica, la calç, el ciment, el paper, la refineria de petroli i el vidre, i el sector metal·lúrgic-, les 186 instal·lacions afectades van emetre 19,759 Mt CO2 equivalent, 0,208 Mt menys que les assignades.

El professor Josep Anton Morguí, del Laboratori de recerca del clima del Parc Científic de la Universitat de Barcelona, amb qui el Departament de Medi ambient i Habitatge té subscrit un conveni per al seguiment del cicle biogeoquímic del CO2 a l'atmosfera, va intervenir en la presentació per explicar les dades que s'estan obtenint al punt de mostreig, ubicat a Begur. La tendència en les emissions és a l'augment d'1,96 parts per milió anuals de mitjana des de l'any 2000. La tendència és la mateixa que la que segueix a nivell global tot el planeta. Aquestes dades indiquen també que les concentracions de CO2 són 5,8 ppm més altes de les que es detecta en l'aire provinent de l'Atlàntic, fet que dóna una idea de la intensitat de carboni que la regió europea va incorporant a l'atmosfera.

Mitigació del canvi climàtic

Medi Ambient ha encapçalat l'elaboració del Pla marc de mitigació del canvi climàtic a Catalunya 2008-2012 per complir el Protocol de Kyoto en el marc de la Convenció Catalana del Canvi Climàtic. Aquest pla proposa que l'emissió total anual de GEH per part dels sectors difusos no hauria de ser superior a 36,55 Mt de mitjana anual durant el període d'execució del Protocol de Kyoto.