L'Ajuntament de Figueres va aprovar provisionalment ahir per ple les ordenances fiscals reguladores dels impostos i taxes per l'any 2009. Malgrat que des del consistori van voler deixar clar que tenint en compte el context de crisi, s'ha dissenyat un model amb un "increment moderat de la pressió fiscal" sobre els ciutadans, el regidor d'Hisenda, Albert Ollé, va explicar a preguntes d'ERC que es modificarà el sistema de cobrament de la taxa d'atorgament de llicències urbanístiques.

L'Ajuntament gravarà promotors i particulars amb un 0,75% del cost total de les obres. Un exemple: amb el sistema antic, un habitatge unifamiliar valorat en 200.000, obligava el propietari a pagar una taxa de 365 euros; amb el nou sistema, per la mateixa casa s'hauran de pagar uns 1.500 euros a l'Ajuntament. Aquest és el cas pràctic que va explicar ahir el regidor d'Hisenda.

De la seva banda l'alcalde, Santi Vila, va justificar el canvi argumentant que fins ara la taxa que es cobrava en la majoria d'obres "no servia ni per pagar l'administratiu que ho gestionava". En canvi, el portaveu d'ERC, Francesc Canet, veu "molt exagerat" l'increment, que al seu entendre, és una mesura improvisada per l'equip per compensar un pressupost mal planificat. Segons Canet, amb aquest canvi les llicències d'obres a Figueres passen a ser més cares que a Girona. Segons dades d'ERC, mentre que per una obra de 240.000 euros a Girona es paga una taxa aproximada de 454, a Figueres el preu s'eleva fins als 1.800. Fins ara, sosté ERC, a la capital de l'Alt Empordà, es pagava una taxa màxima de 275 euros per llicències d'obra major de fins a 600.000 euros.

Pel que fa a la resta de taxes, la que més augmenta és la de la recollida de residus amb un 6,5% per a les economies domèstiques i, fins a un 8,5% per als comerços. Aquesta mesura s'ha adoptat, com en d'altres ajuntaments, davant de l'increment del preu de servei fixat pel Consell Comarcal (un 8%) per sufragar el trasllat a l'abocador comarcal. A banda d'això, van anunciar que la congelació de l'Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE) i sobre els vehicles, que l'IBI (Impost sobre Béns Immobles) incrementaria un 0,02% i l'ICIO (Impost sobre Construccions i Obres) augmentaria un 0,15% respecte de l'any passat. Pel què fa a les taxes, des del Consistori van anunciar que s'apujarien un 4,90%, d'acord amb l'evolució interanual de l'Índex de Preus de Consum (IPC). Algunes taxes i preus públics que s'incrementaran són la llar d'infants que passarà de 1.375 a 1.447,60 euros anuals; el transport públic d'1 euro a 1,05 euros; els guals de fins a 5 metres de 102,30 a 107,30 euros, o la retirada de vehicles per part de la grua, que costarà 80 euros, 5 més.

Ollé va explicar que els beneficis fiscals introduïts l'any 2008 es mantindrien "amb algunes novetat". A partir d'ara, va anunciar, no s'utilitzarà el barem de l'Índex Públic de Renta d'Efectes Múltiples (IPREM) per a l'aplicació de reduccions a la taxa de subministrament d'aigua a jubilats, pensionistes i d'altres persones amb dificultats econòmiques.