Després d'un any de feina amb consultes, estudis, investigacions i d'un procés participatiu per a recollir les opinions i suggeriments de tothom, la Mancomunitat de les Guilleries ha presentat el resultat dels treballs de redacció de l'Agenda 21 que serveixen per planificar el futur de la subcomarca.

Amb aquest document Espinelves, Osor, Sant Hilari Sacalm i Viladrau que formen l'ens intermunicipal, es comprometen a obeir les normatives comunes adreçades a al creixement sostenible de la zona.

Segons l'alcalde Sant Hilari Sacalm i president de la Mancomunitat Intermunicipal de les Guilleries, Joan Garriga (ERC), l'objectiu dels estudis és "planificar racionalment i en equilibri l'esdevenidor dels quatre municipis pel que fa a conservació i integritat ecològica i ambiental, identitat i continuïtat paisatgística, moviment sociocultural actiu, cohesió i assimilació social, vertebració territorial, i dinamització econòmica".

L'últim tràmit ha estat la redacció de la normativa per regular els usos en el sòl no urbanitzable de cada municipi. El document ha estat acceptat per acord de ple en cada ajuntament per tenir-lo en compte a l'hora de revisar els respectius planejaments urbanístics vigents. Tot i això, es tracta "d'una declaració d'intencions i no cap mètode legal i en conseqüència sense valor jurídic", explica Garriga. La presentació de les conclusions de l'Agenda 21 es va fer divendres passat a Sant Hilari.