Sis municipis gironins amb alcaldies d'ERC i 31 localitats més de la demarcació amb batlles d'altres partits han demanat ser inclosos dins del programa "Viure al Poble", un projecte del Departament de Governació que, en el marc del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder), dóna finançament per tirar endavant iniciatives per al desenvolupament i la dinamització de poblacions de fins a 2.000 habitants. Finalment Governació, conselleria encapçalada pel republicà Jordi Ausàs, ha atorgat els ajuts, valorats a la demarcació en més de tres milions d'euros en total, a sis municipis. D'aquests, la meitat són d'alcaldies republicanes. Les localitats amb batlles de CiU, PSC, ICV o de partits independents han estat més desafortuntades.

En concret, Agullana, Fontcoberta, Vilabertran, Pardines, Verges i Vilajuïga són els ajuntaments republicans que havien demanat ser inclosos al Pograma "Viure al Poble" per a la millora dels seus municipis. Els tres primers no ho han aconseguit, però sí els tres segons, la qual cosa representa un 50% d'èxit. Una proporció que, queda clar amb els números, no ha aconseguit cap dels altres partits que encapçalen alcaldies.

Així, per exemple, de les catorze candidatures que els municipis amb alcaldies de CiU van presentar a aquests ajuts, dues han estat admeses: les de Castellfollit de la Roca i el Port de la Selva, el primer d'aquests, amb ERC a l'oposició. Pel que fa a les localitats amb alcalde socialista o adscrit al PSC, només una de les deu que van presentar-s'hi ha aconseguit finalment aquesta ajuda. I de les sis altres candidatures (una d'ICV i la resta de consistoris amb alcaldes de partits independents), cap ha aconseguit estar inclosa dins del programa "Viure al Poble". Amb tot, una petita part dels municipis exclosos dels ajuts també tenien ERC a l'equip de govern, però no a l'alcaldia. És el cas de Vilademuls, Garrigoles, Cabanelles o Sant Feliu de Buixalleu.

Així, les alcaldies d'ERC (3 municipis) s'han endut la meitat dels ajuts concedits per Governació, i CiU (2 ajuntaments) i PSC (una localitat), la resta. Això, malgrat que només s'hi havien presentat sis candidatures d'alcaldies republicanes, molt per sota de les catorze de la federació nacionalista i de les deu de municipis amb batlles socialistes.