Diverses poblacions catalanes amb important presència de musulmans han habilitat espais o han posat a lloguer recintes per acollir les oracions del Ramadà. A Mataró o Terrassa per exemple, les ?comunitats musulmanes lloguen un equipament municipal. A Salt, on l'any passat es va instal·lar una carpa, enguany s'ha habilitat com a lloc de pregària un espai polivalent entre la piscina coberta i el pavelló d'hoquei. A molts altres municipis, però, el local habitual d'oració ja serà suficient.

El ramadà, el mes sagrat de la religió islàmica, va començar ahir per als 320.000 creients musulmans que resideixen a Catalunya i està marcat pel fet de celebrar-se a l'estiu i pels efectes de la crisi, que poden reduir el nombre de persones que el celebri al Principat.

Segons el coordinador del Consell Islàmic de Catalunya, Jamal El Attouaki, la celebració del Ramadà en el període estival reduirà el nombre de musulmans que el practiqui a Catalunya i decideixin fer-ho, en part o en la seva totalitat, durant les seves vacances al seu país d'origen.

També El Attouaki va subratllar ahir que un nombre significatiu d'aquests immigrants ha perdut el seu lloc de treball a Catalunya, com a conseqüència de la crisi econòmica, amb la qual cosa no tenen cap necessitat de tornar a principis de setembre.

Després de visualitzar-se abans- d'ahir el primer filament de la ?Lluna, el ramadà va començar ahir al matí abans de la sortida de l'alba. A diferència del calendari gregorià, que és solar, l'islàmic és lunar, amb la qual cosa els mesos comencen quan és visible el primer quart creixent després de la lluna nova, és a dir, un parell de dies després d'aquesta.

Durant la celebració del ramadà, que finalitzarà el 20 de setembre que ve, els musulmans no poden menjar, beure, fumar, ni practicar relacions sexuals entre l'alba (entorn de les 5.30 hores) i el crepuscle (20.45 hores), és a dir, només poden alimentar-se durant la nit.

Per la seva importància, en ser un dels cinc pilars de l'Islam -amb l'oració cinc vegades al dia, la professió de fe, l'almoina i el pelegrinatge a la Meca una vegada a la vida-, el Ramadà l'ha de complir tot musulmà excepte les dones embarassades, els malalts, els nens, els ancians i els viatgers.

A la capital catalana, com tampoc a Girona, que compta amb 14 punts de culte islàmics, el coordinador del Consell Islàmic va pronosticar que no caldrà utilitzar un recinte de dimensions més grans -per exemple un poliesportiu- com a lloc d'oració fins a l'últim dia del ramadà, quan té lloc una gran afluència de musulmans.

La celebració del ramadà afecta també els 80.000 musulmans que treballen a Catalunya, per la qual cosa diferents sindicats i associacions, com el secretari d'immigració de CCOO, Ghassan Saliba, han sol·licitat més flexibilitat a les empreses per permetre als treballadors compaginar la seva feina amb el culte religiós.

Saliba va apuntar ahir que de moment la major part dels acords adoptats han estat amb empreses del sector de l'hostaleria, mentre que en la construcció han estat "escassos", un dels col·lectius més afectats per les altes temperatures.