Pacients gironins amb patologies neurològiques importants tractats al prestigiós Institut Guttmann de Badalona podrien rehabilitar-se o rebre algun tipus d'atenció, un cop aquesta institució els doni l'alta, al futur Centre Sociosanitari de Salt, l'última gran peça que falta per completar el Parc Hospitalari Martí i Julià, que acull entre d'altres l'hospital de Santa Caterina. El sociosanitari atendrà persones amb diversos tipus de malalties neurològiques o geriàtriques, i obrirà les seves portes al novembre. En una visita d'obres al nou equipament, la consellera de Salut, Marina Geli, va anunciar ahir que s'està negociant col·laborar amb el Guttmann, cosa que fins ara no ha fet cap altre centre de les comarques gironines. Geli també va explicar que la Fundació Esclerosi Múltiple de la demarcació s'instal·larà al sociosanitari, i que el nou centre col·laborarà amb l'associació gironina Minusvàlids Físics Associats (Mifas).

L'Institut Guttmann tracta persones que han patit una lesió medul·lar, pacients que tenen un dany cerebral adquirit o usuaris amb grans discapacitats d'origen neurològic. L'objectiu de la col·laboració amb el sociosanitari de Salt seria que, un cop els pacients gironins tractats a la institució badalonina estiguin prou bé com per abandonar el Guttmann, puguin ser atesos després directament des del nou sociosanitari. Les negociacions estan en marxa i ahir mateix, després de la visita d'obres, la consellera i responsables de l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS), l'empresa pública que gestiona el parc Martí i Julià, es reunien amb dirigents del Guttmann.

Geli va fer ahir altres visites d'obres a Girona: va comprovar l'estat de les actuacions al nou CAP de Lloret de Mar i va presenciar la col·locació de la primera pedra del nou Consultori Local de Sant Jordi Desvalls.

Epidèmia sense vacuna

A més, la consellera de Salut va tornar a parlar ahir de la que ja és una qüestió d'actualitat permanent: la nova grip. Geli va considerar "probable" que al setembre o a l'octubre, és a dir, abans que a Catalunya es disposi de la vacuna contra el virus, s'arribi a nivells epidèmics, o sigui, a unes taxes d'infecció de 100 persones de cada 100.000. Malgrat tot, va afirmar estar "tranquil·la" ja que "l'epidèmia es calcula per extensió, no pas per gravetat", i va recordar que, sense vacuna disponible, en països de l'hemisferi sud on ja ha passat l'hivern la nova grip ha estat "poc extensiva i molt poc greu". Geli va reiterar que dilluns, quan es reuneixin els consellers de totes les comunitats, serà un dia clau per saber què passa a partir d'ara.