El nou supermecat solidari -economat- de Girona donarà servei gratuït a més de 300 famílies durant el primer mes. El tinent d'alcalde de Serveis Socials, Joan Olòriz, ha assegurat que la botiga es posarà en marxa a finals de setembre però que en un primer moment "centralitzarà" els serveis de donació de lots d'aliments bàsics. Olòriz ressalta que no serà fins un mes més tard que les famílies gironines que estiguin passant per una mala situació econòmica podran adquirir els productes bàsics a preu de cost. La previsió és que llavors s'incrementi el nombre de famílies que es beneficiaran del servei. El primer economat de les comarques gironines neix per garantir als ciutadans l'accés a aliments de primera necessitat.

La situació de crisi econòmica que afronten moltes famílies ha anat a pitjor en els últims mesos. Cada vegada, trobar feina resulta més difícil i, després d'un temps, hi ha caps de família que es queden sense la prestació d'atur i sobreviuen amb el mínim cada dia.

Per tal de fer front a aquesta situació, l'Ajuntament de Girona, juntament amb Càritas, Creu Roja i el Banc dels Aliments, ha creat el primer economat de les comarques gironines. Es tracta d'un magatzem d'articles de primera necessitat on aquelles persones amb greus problemes econòmics podran adquirir productes a preu de cost. El local se situa en uns baixos de Pedret, i en aquests moments els treballs per adequar l'espai encaren la recta final. Abans d'obrir-lo falta polir detalls, acabar algunes zones i portar els mobles.

Es preveu que el nou economat sigui una realitat a finals de setembre. Les obres de les instal·lacions on hi haurà la botiga han costat més de 50.000 euros i s'han finançat completament amb recursos del pressupost municipal.

Olòriz ha indicat que, durant el primer mes de funcionament, la botiga unificarà els serveis de donació d'aliments que hi ha arreu de la ciutat. Actualment, més de 300 persones reben un lot de productes bàsics de manera totalment gratuïta. Així, serà a finals d'octubre que la botiga entrarà plenament en funcionament.

Olòriz ha explicat que, a partir de llavors, els beneficiaris "poden arribar a un nombre bastant més superior". Les famílies rebran un carnet que recollirà el tipus d'ajuda que necessiten i durant quant temps. "La idea és crear un servei amb una màxima dignitat que eviti problemes a les famílies", conclou Olòriz.

De moment, el conveni entre les institucions que han posat en marxa l'economat té vigència per a un any, tot i que es pot prorrogar. La intenció dels seus impulsors és que la botiga només estigui oberta mentre duri la crisi econòmica. "El nostre objectiu és lluitar contra la pobresa i volem que aquesta gent vingui com menys temps millor", recalca el tinent d'alcalde. A més a més, Olòriz afegeix que des de l'Ajuntament també s'estan buscant més iniciatives per complementar l'obertura de l'economat.

Una xarxa d'economats

El de Girona serà el primer dels economats que s'obri a la demarcació. Però la intenció de Càritas, la Creu Roja i la Diputació és que la iniciativa s'estengui a d'altres municipis de les comarques gironines. De fet, el tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Girona ja ho ressalta: "És important que siguem tots els que hi participem els que fem ressò del projecte, que té l'opció d'estendre's arreu de Catalunya".

De moment, Càritas i l'Ajuntament de Figueres ja han arribat a un acord per instal·lar una segona botiga d'aquestes característiques a la capital de l'Alt Empordà. I, segons va explicar el secretari general de l'entitat, Salvador Maneu, la intenció és que en el proper any es puguin obrir tres nous economats més arreu de la demarcació.