El Consell Comarcal de la Selva, l'Associació Catalana Antisida i la Corporació de Salut del Maresme i la Selva estan duent a terme accions per abordar la problemàtica de la prostitució a les carreteres de la comarca, una de les comarques gironines més afectades per aquesta pràctica.

En concret, a partir de la Comissió de treball sobre prostitució a les carreteres de la Selva del Pla de Dones, creada des del Consell Comarcal i aquestes dues entitats, s'ha muntat un dispositiu que ofereix ajuda psicològica i sanitària a les prostitutes que exerceixen a peu de les carreteres selvatanes.

A la pràctica, aquest treball sobre el terreny consisteix en el fet que les associacions visiten cada quinze dies les carreteres on hi ha més presència de les noies. Les vies on s'actua més són la C-35, la GI-512 i l'A2 però també en algunes ocasions a la C-63 i la GI-533.

I a la carretera, el que es fa, tal com explica la coordinadora tècnica de la Comissió de treball, Ester Mas, és veure la situació de les prostitutes i donar material preventiu com "són preservatius i lubricant i tríptics informatius" a les noies. Aquest servei també s'ofereix en pisos de prostitució i prostíbuls de la comarca, ressalta.

D'altra banda, en les visites que fan ambdues associacions si es detecta que les noies no tenen targeta sanitària "se'ls en fa una d'especial per a elles on se'ls ofereix la possibilitat de fer-se analítiques en detectació de VIH, hepatitis i sífilis i rebre atenció en serveis ginecològics a Tordera i Canet de Mar". I alhora se'ls ofereix la possibilitat d'inserció laboral, assessorament jurídics i derivació als Serveis Socials.

Denunciar la situació

Un altre aspecte que complementa l'activitat d'ambdues associacions, relata la coordinadora tècnica de la Comissió de treball, Ester Mas, és el Servei d'Atenció Psicològica a les Víctimes de la Violència Masclista, ens creat l'any 2004 per part del Consell Comarcal. Allà és on s'atenen psicològicament les noies però, a part, el Consell, com explica Mas, compta amb dos hostals d'acollida on es poden recloure les noies. "Han de denunciar la situació de prostitució obligada i se'ls ofereix atenció integral", afegeix.

Aquesta atenció en hostals d'acolida es coordinada a través dels Mossos d'Esquadra, ja que el Consell hi està en conveni. Només a la zona de la Selva Interior s'ofereixen dos hostals on aquestes noies es poden recloure i hi estan protegides. La denúncia, però, com explicava Ester Mas és la part més complicada de tot el procés, perquè a les noies els costa molt arribar a fer-ho. Des que es va crear aquest Servei d'Atenció Psicològica, cinc noies han denunciat la seva situació de prostitució forçada a la comarca.