El subconscient ha traït el ?senyor Burjachs quan, en el seu article de dijous, parla de l'harakiri municipal. L'harakiri, entès com una modalitat de suïcidi que es fa conscientment, s'escau perfectament al que està passant a Blanes, ja que la seva nefasta gestió econòmica ha comportat un dèficit de 5,4 milions d'euros només durant el 2008. Vull pensar que ell, amb una formació personal en temes econòmics i professional d'un ens públic que domina aquests temes, ho ha fet conscientment. Conscient o inconscientment, més valdria que plegués.

Per què Blanes ha tingut durant el 2008 un desequilibri de 5,4 milions d'euros? Doncs molt senzill. Per fer un pressupost amb una previsió d'ingressos desmesurada, cosa que el PSC ja va manifestar en aquell mateix moment, i per no fer el seguiment pressupostari durant tot l'any i aplicar mesures restrictives de la despesa.

Això sí, el senyor Burjachs, traient pit i fent-se el milhomes, es dedicava a desacreditar les propostes i demandes socialistes de control i de contenció de la despesa i a tractar despectivament els membres de l'oposició quan li anàvem dient que no ho feia bé. Cal recordar que durant tot l'any 2008 el PSC va estar reclamant l'estat d'execució pressupostària i mesures de contenció de la despesa i que el senyor Burjachs i el govern no van fer ni cas.

I ara, aquestes ineptituds per gestionar els recursos econòmics de tots els blanencs les volen emmascarar utilitzant la crisi i les mesures del Govern central per reactivar l'economia. Anem per parts.

Quant al mal finançament dels municipis, tema endèmic que CiU no va solucionar mai durant els més de 20 anys que va governar Catalunya i que va ser decisiu a Madrid, hi estic d'acord, i les persones que tenim responsabilitats en l'àmbit local ho estem patint des de fa molts anys. Ja estem farts que les administracions superiors legislin i derivin accions i responsabilitats al món local sense els recursos necessaris.

Dit això, em vull centrar en les manifestacions del senyor Burjachs. El pla Zapatero 2008 ha dotat Blanes amb 6,7 milions d'euros i ha permès que el govern municipal no s'hagués d'endeutar per fer inversions. És més, totes les obres que s'han fet a Blanes durant aquest any -llevat de la riera- han estat finançades el 100% pel fons estatal. Ara bé, el dèficit per la mala gestió econòmica del 2008 i el dèficit previsible del 2009 del govern del senyor Trias, ha obligat a demanar un préstec de 7,5 milions d'euros que tornarem en sis anys a raó d'1,7 milions cada any.

Entenc i comparteixo la queixa dels ajuntaments que han practicat l'austeritat durant el 2008 i el 2009 i que es veuen amenaçats per les mesures econòmiques del Govern de l'Estat, les quals poden implicar més esforç financer i un augment de la pressió fiscal municipal. Però, a Blanes, aquesta queixa no és excusa per tapar la responsabilitat dels senyors Trias i Burjachs, que no van prendre les mesures de control financer en el moment que tocava i ara pretenen "diluir la seva ineptitud" en el marc del mal finançament.