L'Ajuntament de l'Escala té previst aprovar dilluns una moció en què es declararà el municipi com a localitat lliure de circs amb animals salvatges. La decisió, segons informa el propi Ajuntament, s'ha precipitat després que aquest estiu un elefant d'un circ s'escapés i caminés per una de les avingudes més transitades del municipi.

L'elefant es va escapar d'un circ que estava situat en una de les entrades de la població i va estar deambulant pels carrers durant uns minuts fins que va ser conduït pels responsables del circ fins a les instal·lacions. Segons el consistori, però, aquest incident no ha estat l'element determinant, perquè ja s'estava avaluant la idoneïtat de mantenir un tipus d'espectacle "que requereix que els animals salvatges hagin d'adquirir conductes que no els són pròpies".

L'alcalde de l'Escala, Estanis Puig (PSC), ha explicat que "podríem haver denegat futurs permisos i ja està, però ens ha semblat més adient fer una declaració d'intencions que vagi més enllà, fent-ho en format de moció i manifestant que no ens agrada el que comporta la utilització d'aquests animals salvatges".

La moció posa en dubte que els llargs transports i la captivitat que han de suportar els animals sigui el més adient i remarca que, a més, "els circs amb animals salvatges no ofereixen una educació mediambiental apropiada, promovent una visió tergiversada i falsa dels animals". També apunta que "la presència d'animals salvatges a la via pública pot suposar un risc per a la salut pública, tant pel seu comportament imprevisible com per la possible transmissió de malalties".

Per tot això, l'Ajuntament es declararà contrari a l'exhibició d'animals salvatges en circs o en altres activitats que es trobin de manera permanent o temporal al municipi i no es permetrà l'entrada de cap instal·lació que en porti, encara que no participin en l'espectacle, "com a forma de garantir la seguretat ciutadana de possibles escapades".