L'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA), situat al Parc Científic i Tecnològic de Girona, neix com un centre de recerca pioner a l'Estat per tractar el cicle integral de l'aigua. Un dels seus primers projectes se centra en trobar la fórmula per tractar aigües residuals, de la depuradora del Prat de Llobregat (Baix Llobregat), perquè siguin aptes per beure. Segons ha explicat el director de l'ICRA, Damià Barceló, ja fa més d'un any que hi treballen i tenen entre un 80 i un 90% de garanties que es pugui aconseguir. Aquesta és una mesura extraordinària que es podria aplicar en nous episodis de sequera. El centre l'ha inaugurat aquest dimecres el conseller del DIUE, Josep Huguet.

L'ICRA és l'únic centre de recerca a l'Estat que investiga el cicle integral de l'aigua i que, des de diferents vessants, intenta trobar solucions tecnològiques per pal·liar la manca d'aigua. Per això, una de les missions principals és trobar mecanismes per aportar aigua a les xarxes d'abastament quan no plou i hi ha sequera. A més, la capacitat dels investigadors i els recursos tecnològics de què disposa, possibiliten també que la tecnologia gestada en aquest centre es pugui exportar a d'altres països mediterranis –com Israel, Grècia, Marroc o Algèria- que pateixen períodes de sequera.

Un dels primers projecte de l'ICRA –que va crear el Govern l'octubre de 2006 en el marc del Programa de centres de recerca- és aconseguir tractar aigües residuals perquè es puguin beure. Segons ha explicat el director de l'ICRA, Damià Barceló, aquesta tecnologia només s'ha provat a Califòrnia, als Estats Units, però no ha estat mai aplicada a Europa. Per tant, suposaria un recurs més per, en èpoques de sequera, posar més aigua a disposició dels ciutadans.

L'aigua de depuradora seria tractada i, un cop barrejada amb aigua de riu, seria apta per beure. Barceló ha explicat que tenen garantien en un 80% 0 90% que es pugui aconseguir i que caldrà també vèncer el 'rebuig social' a beure aigua que prové de depuradores. 'Des del punt de vista tecnològic és un tema que es pot resoldre però cal acceptació de la gent', ha dit Barceló que creu que, com a màxim, en un any i mig es tindran els resultats complerts.

Fins que no es tinguin totes les garanties que aquesta aigua es pot fer servir per ús de boca, Barceló ha avançat però que amb les descobertes que ja s'han fet sobre aquestes aigües residuals tractades permet que es facin servir per augmentar els cabals dels rius en moments determinats.

Un altre dels projectes de l'ICRA és traslladar la depuradora de Quart (Gironès), un municipi a tocar del Parc Científic i Tecnològic, al costat de l'edifici de l'ICRA. Allà s'hi posarà una planta on els investigadors podran fer tractaments d'aigües amb tecnologies punteres i evitar que l'aigua vagi una altra vegada al riu. Segons ha explicat Barceló, es farà un circuït tancat per tal que els investigadors puguin fer diferents assajos amb productes tòxics i que les aigües passin novament per la depuradora abans d'anar al riu. Aquest projecte té un pressupost que ronda els 5 MEUR i es podria posar en marxa a finals del 2011.

Líder en la investigació de l'aigua

'Que tinguem períodes de sequera és una oportunitat per a la investigació', ha declarat Barceló que creu que aquests episodis d'emergència possibiliten provar les mesures excepcionals que després es poden exportar a d'altres països que també pateixen sequera. 'Volem que l'ICRA lideri la tecnologia per abordar la sequera a tot el Mediterrani', ha dit Barceló.

Aquesta mateixa capacitat de lideratge la comparteix el Govern. El conseller del Departament d'Innovació, Universitat i Empresa, Josep Huguet, ha avançat durant la inauguració de l'edifici H²O, que el Govern inclourà en el proper Pla de Recerca i Innovació l'aigua com a àmbit prioritari d'investigació. 'Avui inaugurem un dels que han de ser els tractors més importants d'aquest focus aigua', ha afirmat.

El conseller ha remarcat la capacitat dels investigadors del país i ha dit que l'ICRA ha de ser un referent 'al món' en matèria d'investigació de l'aigua. El conseller també ha animat la universitat a 'creuar' coneixement i que l'ICRA no tingui només una vessant tecnològica sinó que investigadors d'altres àmbits, com les ciències socials o el turisme, també puguin estudiar el cicle integral de l'aigua.

L'ICRA centrarà els seus esforços en investigar aspectes relacionats amb la qualitat ecològica de mars i rius, passant pel desenvolupament de noves tecnologies de tractament d'aigües residuals o per al consum humà, fins a l'estudi d'estratègies de disponibilitat del recurs que considerin els aspectes de sostenibilitat, percepció social i costos (econòmics i socials) relacionats.

Alhora, l'ICRA vol esdevenir un punt de trobada entre tots els agents, públics i privats, que treballen en l'àmbit de l'aigua, i alhora en un fòrum de relació entre la recerca que desenvolupi i la societat. De fet, Barceló ha explicat que l'objectiu és que al 2014 l'ICRA rebi la meitat dels ingressos (uns 3,5 MEUR) de la Generalitat però que l'altra meitat provinguin de projectes amb empreses punteres i l'Estat.

Actualment el pressupost del l'ICRA és de 2 MEUR anuals procedents del Govern però es vol arribar als 3,5 MEUR al 2014. També es preveu que creixi en personal. Si ara hi treballen una trentena de persones, es vol assolir els 120 treballadors en els propers anys.