El Ministeri de Medi Ambient i el Departament de Medi Ambient de la Generalitat han pogut subscriure en virtut del nou Estatut d'Autonomia de Catalunya un acord de finançament -signat el 5 d'octubre- que aportarà 31 milions d'euros per a la planta dessalinitzadora del delta de la Tordera, ubicada a Blanes. La inversió servirà per costejar les obres del nou sistema de captació d'aigua marina, la millora de la canonada de la dessalinitzadora fins a Tossa i l'ampliació de la capacitat de tractament de la planta. Des de l'Agència Catalana de l'Aigua apunten que durant el primer trimestre de 2010 la producció d'aigua dessalada passarà de 10 a 20 hectòmetres cúbics.

Es preveu que les obres d'ampliació de la planta serveixin per actualitzar el sistema de recuperació de pressió, millorar l'estalvi energètic i construir un nou dipòsit d'emmagatzematge i regulació d'aigua de 20.000 metre cúbics de capacitat. Així mateix, el nou sistema de capatació d'aigua marina reduirà la vulnerabilitat de l'actual i no se circumscriurà únicament a la dessalinitzadora que ara roman operativa. Al contrari, gràcies a un túnel de 600 metres que s'endinsarà al mar els cabals d'aigua es podran derivar tant a la planta construïda l'any 2003 com a la que es preveu edificar el 2012 i que es preveu que pugui tenir una capacitat de producció de 60 hectòmetres cúbics.

Aquest desemborsament econòmic pactat entre el Govern estatal i l'autonòmic forma part de les inversions del cicle de l'aigua que té previstes la Generalitat, on també hi ha previstes les obres de reg i camins rurals.

Ja que aquestes accions estan orientades especialment a la gestió sostenible dels recursos hídrics, no resulta estrany que fruit del pacte signat a principis d'octubre també hi hagi consignada una partida de 75,90 milions d'euros per connectar la dessalinitzadora amb l'aqueducte del Ter, a l'alçada de Cardedeu. Aquesta obra està prevista dins el Pla Sectorial d'Abastament d'Aigua a Catalunya.

L'entrada en funcionament

La dessalinitzadora de la Tordera, la primera que es va construir a Catalunya i que va entrar en funcionament l'any 2003, tenia per objectiu solucionar el problema de sobreexplotació de l'aqüífer de la baixa Tordera que havia contribuït a salinitzar-lo excessivament i que havia afectat d'aquesta manera les captacions d'aigua per a consum domèstic. Al llarg d'aquests sis anys, la situació de l'aqüífer ha millorat sensiblement, en especial, al tram final del delta.

Tot i la recuperació de les capes freàtiques, els pous construïts a pocs metres de la costa per ser usats per la planta dessalinitzadora han quedat malmesos en diverses ocasions per culpa de les llevantades. Aquests estaven distribuïts en punts fixos per realitzar captacions i, ara, el túnel de més de mig quilòmetre que s'usarà per realitzar les captacions superarà aquest sistema.

Aquesta dessaladora abasteix als municipis de l'Alt Maresme i d'una part de la Selva.