S'acosta el final de l'any i les previsions de reducció d'ingressos als ajuntaments en concepte, principalment, de l'impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO) comencen a tenir cara i ulls; en aquest cas, xifres i percentatges. Amb les dades que actualment tenen els ajuntaments de Castell-Platja d'Aro, Calonge, Palafrugell i Torroella de Montgrí, es posa de manifest que no hi hauria d'haver hagut cap previsió optimista -com la de Platja d'Aro- i que les més baixes són les que amb més facilitat es compliran -a Torroella de Montgrí, amb una previsió d'ingressos per ICIO de 300.000 euros-. Així, quan resten poc més de dos mesos per acabar aquest exercici, l'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro ha ingressat únicament el 19,4% de l'1,8 milions d'euros que l'anterior equip de govern havia previst recaptar, mentre que a Calonge la xifra arribava el 30 de setembre al 25% dels 750.000 previstos. A Palafrugell, el regidor d'Hisenda, Josep Esteba, confia a arribar a recaptar mig milió d'euros a final d'any, la meitat que s'havia pressupostat; mentre que Torroella ja va preveure un ingrés bastant reduït i fonts municipals han apuntat que es veu factible arrribar als 300.000 euros pressupostats, de manera que no suposarà cap alteració en el pressupost.

La reducció d'aquests ingressos obliga els ajuntaments a contenir la despesa del funcionament diari. L'ICIO és un percentatge sobre el cost d'execució de l'obra -a Platja d'Aro, un 4%-.

El cas més greu és el l'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro, que malgrat haver patit una important reducció dels ingressos per aquest impost d'obres l'any 2008, la previsió per a aquest any doblava el recaptat l'anterior. I la tendència no era complicada de detectar: l'any 2007, l'Ajuntament va recaptar 1,2 milions d'euros per l'ICIO quan el pressupostat era 2,7 milions; l'any passat la previsió era aconseguir 3,8 milions però només es va arribar a 956.411 euros; i per aquest any, l'anterior equip de govern pressupostava 1,8 milions d'euros esperant obres als Estanys, en urbanitzacions, però de moment se'n tenen 350.000.

Contenció en la despesa

L'actual regidor d'Hisenda, Ferran Martín, confia a ingressar 150.000 euros més d'ICIO fins a final d'any perquè no es paga fins que es comença l'obra. Però com reconeix Martín, es difícil veure aquests dies obres en marxa en aquest municipi. El futur és fer una política de contenció de la despesa corrent i mirar de fer un "pressupost auster" per a l'any que ve.

La mateixa política de contenció que s'ha de seguir en la resta d'ajuntaments, com apunta Esteba: "Els ingressos de l'ICIO van al pressupost ordinari, per tant, si es redueixen els ingressos, s'han de rebaixar les despeses a les àrees perquè tot quedi quadrat".

Retorns a Palafrugell

Esteba calcula que recaptaran mig milió d'euros per l'impost d'obres, la meitat del pressupostat, però almenys no seran números vermells, com al primer trimestre. El regidor explica que a principis d'aquest any es van trobar amb molts constructors que ja tenien la llicència i havien pagat l'ICIO que reclamaven la devolució de l'import, a la qual tenen dret si no han començat l'obra. Un mal símptoma, apunta el regidor palafrugellenc, els constructors opten per recuperar els diners de l'impost de construcció que no pas prorrogar el permís, amb la qual cosa s'evitarien haver de pagar de nou si en un futur volen o poder construir.

Per la seva banda, Calonge presenta de moment una projecció difícil per assolir els 750.000 euros pressupostats, ja que a 30 de setembre n'havia recaptat 187.743,30 euros. Torroella, el que menys va pressupostar, confia a cobrir els 300.000 euros previstos d'ICIO.