El nou laboratori experimental de recerca marina que el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) ha construït a Blanes no pot començar a usar-se malgrat que l'edifici està construït des de fa mesos, com explica la Cadena Ser. El problema és que li manca el material d'investigació i cap responsable del centre té una lleugera idea de quan podran disposar de l'equipament necessari, que està valorat en 900.000 euros.

El CSIC confia que la posada en funcionament d'aquest laboratori permeti fer un salt qualitatiu als científics que treballen al Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB). Bàsicament, els permetrà realitzar recerca agafant directament l'aigua de mar per manipular-la. Així doncs, l'aigua es posarà en unes piscines i se li podran alterar les qualitats de salinitat, temperatura i altres variables.

Perquè això sigui possible ha estat necessari instal·lar una canonada d'un quilòmetre i mig de llarg i un doble sistema de bombeig per poder absorbir aigua de la cala de Sant Francesc i pujar-la, salvant un desnivell de 115 metres d'alçada fins a l'edifici de tres plantes que s'ha construït al costat de les instal·lacions actuals.

El director del centre blanenc, Daniel Martín, explica que recentment el president del CSIC, Rafael Rodrigo, va visitar les instal·lacions i es va comprometre a trobar els diners que manquen per posar en funcionament el laboratori. Martín assegura que les intencions del Consell són que el laboratori experimental estigui acabat l'any vinent però desconeix si amb la situació de crisi econòmica actual això podrà ser factible. Sobretot perquè el material a usar resulta molt car a causa que ha de resistir l'agressió de l'aigua salada.

La intenció es convertir aquest laboratori en un dels equipaments capdavanters del Consell Superior d'Investigacions Científiques. Actualment treballen al centre de Blanes un centenar de persones, entre investigadors en plantilla, científics contractats, estudiants i personal administratiu.