Envasos buits de medicaments, o amb restes de fàrmacs caducats o sense caducar. Són els tres principals tipus de productes que es recullen als anomenats punts Sigre, uns contenidors de recollida selectiva ubicats a les farmàcies on els ciutadans poden desprendre's de les restes de medicamens sobrants. A Girona n'hi ha 302 en total, on el primer semestre d'aquest any s'hi han abocat de mitjana 5,02 kg per cada mil habitants i mes, o el que és el mateix, unes 22 tones en total. Una part d'aquests milers de quilos són simplement cartrons, vidres i plàstics, però una altra part correspon a medicaments finançats pels ciutadans i per les administracions que no s'han acabat d'utilitzar mai, sinó que, caducats o no, acaben en plantes de reciclatge.

L'entitat estatal Sigre (Sistema Integrat de Gestió i Recollida d'Envasos), va fer públiques ahir aquestes xifres al costat de l'Agència de Residus de Catalunya i del Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya. Les dades revelen que la demarcació de Girona continua a la cua respecte a la resta de províncies catalanes pel que fa a l'hàbit de reciclar els medicaments. Així, si Girona ha recollit als punts Sigre 5,02 kg per cada mil habitants i mes en mig any, a Tarragona la xifra ha estat de 6,74; a Lleida, de 7,20; i a Barcelona, de 8,12.

I, malgrat haver augmentat un 10,33% la taxa de quilos recollits respecte del mateix període de l'any passat (el primer semestre del 2008 van ser 4,55 kg per cada mil habitants i mes), les comarques gironines se situen per sota la mitjana estatal, que és de 6,07.

Amb tot, Catalunya lidera el reciclatge d'envasos i restes de medicaments a l'Estat i la quantitat recollida els sis primers mesos del 2009 és el 20% del total d'Espanya, quan la població catalana és un 15,85% de l'espanyola. Segueixen Catalunya Andalusia, amb un 16,25%, i la comunitat de Madrid, amb un 13,02% del total recollit.

Segons va anunciar ahir, Sigre ha iniciat, amb el suport del Departament de Medi Ambient i Habitatge i de l'Agència de Residus de Catalunya, una campanya de comunicació sota el títol "La natura, com ha estat sempre", que pretén fomentar el reciclatge correcte.