Gairebé un milió d'euros per recuperar els boscos de ribera de quatre espais del Baix Ter. El vicepresident del Consorci Alba-Ter, Ponç Feliu, va explicar que són 138,53 hectàrees de zones pròximes a poblacions que, a banda de la pressió que ja té el riu per l'espoli d'aigua, també han patit l'acció de l'home que ha portat espècies invasores a l'hàbitat o ha arribat a talar part de la vegetació. Per aquest motiu, una de les prioritats del programa Life+ Recuperació d'hàbitats riparis del riu Ter (Riparia-Ter) serà reordenar els accessos i limitar els usos perquè, un cop recuperat l'entorn, no es deteriori amb el pas del temps. La meitat del cost del projecte és finançat per la Unió Europea.

Per aconseguir el cofinançament, el Consorci va detectar fins a sis amenaces en l'entorn del Baix Ter. La primera és la presència d'espècies al·lòctones invasores que estan danyant l'ecosistema natural. També un deteriorament dels boscos de ribera i degradació en les zones humides. Un altre dels símptomes de mala salut és la degradació dels sistemes naturals per l'excés de freqüentació i, finalment, la reducció d'abundància de fauna pròpia de la zona. El programa preveu actuar al llarg de quatre anys i calculen iniciar els treballar a finals de 2010.

El projecte es desenvoluparà en quatre trams del Baix Ter que passen per Girona, Salt, Sant Gregori, Bescanó i Jafre. La majoria són illes fluvials, hortes i deveses de boscos de ribera. A l'Illa de la Pilastra les actuacions es faran en una extensió de 12,62 hectàrees de Bescanó, Sant Gregori i Salt. Aquest entorn es troba recobert d'un bosc de ribera degradat i alguna resta de plantacions abandonades frondoses. A les Deveses de Salt hi ha un mosaic de formacions de ribera en estat diferent de conservació, antics llits del riu Ter, llacunes temporals i permanents o prats secs. De les quatre zones, és la que té més ús públic. La superfície d'actuació és de 66,74 hectàrees. L'Illa del Ter i el Bosc de Can Salvatella de Girona són terrenys majoritàriament forestals, amb boscos de ribera en diferents estats i restes d'antigues plantacions. També hi ha zones desforestades sense ús, com antigues hortes. Actuaran en 29,59 hectàrees. Finalment, a l'Illa d'Avall de Jafre és un espai que no té aprofitament però fa anys hi van aparèixer activitats incontrolades com una zona de motocròs. El terreny està poblat de boscos de ribera, zones d'arbustos i prats secs en 30,04 hectàrees.