La presidenta de l'Associació Agrària de Joves Agricultors de Catalunya (ASAJA), Rosa Pruna, ha denunciat les fortes caigudes de preus que els agricultors i ramaders de Girona han viscut durant aquest 2009. I és que un any més, tots els sectors han vist minvar la seva renda agrària, d'entre els quals s'ha de destacar el descens dels cereals, que ha estat d'un 27%.

En aquest sentit, Pruna va qualificar de "ruïnosos" els preus als quals a dia d'avui els productors han de vendre els seus productes, ja que no cobreixen les despeses de l'explotació. A tall d'exemple, va exposar que les explotacions mitjanes registren pèrdues entre 5.000 i 10.000 euros al mes.

A diferència d'altres anys, segons va explicar la presidenta el 2009 s'ha caracteritzat per presenciar crisis generalitzades, que han suposat pel camp gironí "la ruïna", ja que només n'ha quedat al marge el sector de la flor i planta. Els dos sectors que més han patit aquest darrer any han estat el dels cereals i el lleter, en què els preus han baixat un 27% i 20% respectivament. Tot i que sigui una dada més general, Pruna va concretar que el preu dels cereals d'aquest 2009 ha repercutit un 50% de pèrdues a tot Europa. Pel que fa la llet, amb aquest any el sector n'acumula ja tres de xifres negatives.

Una de les reclamacions que es fa des d'Asaja a Zapatero és una aposta per la reactivació del sector; ja que una feina en el sector primari és un "lloc segur i estable" de treball. També exigeixen l'ajuda de mínims que s'ha imposat a França o Holanda, on els més perjudicats reben 15.000 euros per explotació.

Pel que fa al sindicat majoritari, Unió de Pagesos (UP), ahir va anunciar la convocatòria per a una manifestació que tindrà lloc el proper 20 de febrer a Barcelona. L'objectiu de l'acte és reclamar, una vegada més, els "preus justos al camp i a la ciutat", per tal de posar fi als "abusos" de l'agroindústira i la distribució actuacions que han esdevingut nefastes pels productors, que han vist caure la seva renda un 43% des del 2001.