Un circ que va parar a Girona el passat desembre està mescat, segons la investigació realitzada per la Guàrdia Civil, en una xarxa de venda il·legal d'animals exòtics -tigres, lleons, llops ibèrics, linxs europeus, guepards, pumes i aus rapaces- que actuava a tot l'Estat i que, fins i tot, oferia animals per Internet. De fet va ser la troballa d'un sospitós anunci a la xarxa -que apareix reproduït a la imatge- l'element que va desencadenar la investigació, que ha culminat amb vuit detencions i la imputació d'un membre del circ. Suposadament, aquest darrer falsificava papers d'animals originaris de l'est d'Europa fent-los passar com a fills de les bèsties que poseeix l'empresa, segons va explicar ahir el tinent responsable de Seprona de la Comandància de la Guàrdia Civil d'Osca Arturo Notivoli.

El circ es va avenir a fer el seu espectacle a Girona sense comptar amb els animals i va ser per això que se'ls va donar permís per venir. A la ciutat hi ha vigent una ordenança municipal que prohibeix l'ús de bèsties salvatges en qualsevol mena d'espectacles, va recordar ahir l'Ajuntament. Però l'empresa ja va ser sancionada el passat mes de juny per agents gironins de Seprona quan era parada a Lloret de Mar, ja que tenien dos lleons i un tigre sense la documentació corresponent.

La primera premisa perquè un animal exòtic pugui ser venut o comprat és que hagi nascut en captivitat, és a dir, dins el circuit destinat a la seva comercialització. La manera de fer d'aquesta xarxa era fer-se dur els animals des de l'Est d'Europa -se'ls transportava en furgonetes de lloguer i en condicions pèsimes per a les bèsties- i falsificar la seva documentació, sobretot pel que fa a la seva procedència. Un cop els tenien a les seves mans els venien per sumes de diners molt considerables: s'han arribat a pagar 23.000 euros per un exemplar de guepard, va detallar Notivoli. Els cadells de llop ibèric es venien per 2.500 euros. Sovint, per dissimular la compra d'adquisició es feia sobta la forma d'una falsa cessió de l'animal.

Un animal salvatge comprat de manera il·lícita és pràcticament impossible de legalitzar ja que no hi ha manera de garantir que hagi nascut en captivitat, va alertar Notivoli. Encara que s'hagi comprat de bona fe, si s'és propietari d'un animal exòtic amb documentació falsa aquest serà requisat. «És pràcticament impossible que un particular pugui vendre o comprar un animal així», va assegurar el tinent. Els requisits per poder-los tenir són també molt estrictes.

L'operació Lobezno ha culminat amb el comís de diversos lleons, un tigre, un llop ibèric -que es venia per Internet i després s'intentava per passar per un gos llop txec, una raça canina descenent dels llops dels Urals i perfectament legal- un linx europeu, un guepard, tres pumes, una àguila reial i diversos falcons. La xarxa actuava a Osca, Tarragona, Girona, Lleó, A Coruña, Màlaga, La Rioja, Múrcia, Sevilla i Huelva. En total, s'han detingut vuit persones i s'ha imputat un home més.