El Bisbat de Girona ha posat en marxa una enquesta adreçada a tots els rectors de les comarques gironines per conèixer de primera mà quin és el grau de seguretat que tenen les esglésies i temples. Aquesta enquesta demana fer un inventari de totes aquelles peces i objectes de valor de l'interior dels establiments religiosos per calibrar la seguretat que necessiten.

La mesura coincideix amb l'onada de robatoris en esglésies que hi ha hagut últimament a la demarcació de Girona. L'últim d'aquests actes (i el més sonat) va ser el robatori la setmana passada d'una campana de bronze de 500 quilos situada a l'ermita de Sant Martí de Castellar, prop del municipi de Quart. Aquest fet ha alarmat encara més la diòcesi de Girona, que ha decidit posar en marxa aquesta enquesta per conèixer els riscos que tenen les esglésies de patir nous robatoris.

En aquest sentit, el portaveu del Bisbat Josep Casellas ha declarat a Ràdio Girona que "per temes de seguretat, s'està treballant per fer una mica d'inventari" i ha definit la mesura com una manera per saber "l'estat de la questió de com estan els diferents temples en questions de seguretat i accessibilitat".

Aquesta no és la primera vegada que el bisbat porta a terme mesures per aturar els furts a les esglésies gironines. Durant el mes passat els representants de la diòcesi de Girona es van reunir amb els Mossos d'Esquadra per mirar de trobar solucions que milloressin la seguretat dels temples. Aquestes mesures consistien en denunciar tots i cadascun dels furts que es produïssin, no tocar res per permetre l'extracció d'empremtes, evitar la confrontació si es troben amb els lladres, fer un inventari amb fotos i instal·lar alarmes. Tot i que en la majoria de casos es tractava de petits furts l'objectiu dels quals eren els diners de les caixes d'almoina, el robatori de la campana de bronze de l'ermita de Sant Martí de Castellar a Quart ha posat en alerta al bisbat, que ha decidit fer un nou pas per millorar la seguretat i acabar amb els robatoris. La de Quart ha estat la segona campana robada des del passat desembre, i amb aquesta ja són sis les esglésies assaltades.