L'aire de les comarques de Girona és saludable. Almenys segons els límits establerts per la normativa. L'avaluació de la qualitat de l'aire a Catalunya durant el 2009, que realitza el Departament de Medi Ambient i les dades dels contaminants proporcionades per les estacions de Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA), apunten que la població de la província de Girona no ha de patir per l'aire que respiren.

De fet, l'informe que publica la Direcció General de Qualitat Ambiental indica que la contaminació atmosfèrica disminueix en general a tot Catalunya durant el 2009. La taca negra de l'estudi és Barcelona tot i implantar la mesura dels 80 km/hora.

Medi Ambient desgrana l'anàlisi per l'Empordà d'una banda, que inclou l'Alt i el Baix Empordà, i les comarques de Girona, per la resta. En tots dos casos es manifesta que els nivells "d'ozó troposfèric mesurats són superiors al valor objectiu de protecció de la salut humana d'aplicació a partir de l'any 2013". L'ozó és un contaminant secundari, és a dir, no emès directament a l'atmosfera per una font, sinó format a partir de reaccions fotoquímiques (activades per la llum solar) entre contaminants primaris. "Però no s'ha detectat cap superació del llindar d'informació a la població ni del llindar d'alerta", concreta l'estudi.

Tendència a la baixa

Respecte a la resta de contaminants a les comarques de Girona i l'Empordà, com per exemple el benzè i el plom, estan per sota dels valors límits establerts per la normativa. És més, la Direcció General de Qualitat Ambiental apunta que s'ha detectat una "certa tendència a disminuir els nivells" de les partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres respecte a d'altres anys. El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltassar, va destacar que és la primera vegada en l'última dècada que la mitjana de punts de mesurament d'aquest contaminant se situa per sota de 40 micrograms per metre cúbic, el mínim establert. Des del 2007, la reducció d'aquestes partícules ha estat del 19%.