Es pot calcular igual l'endeutament per habitant en un municipi normal que en un que durant els mesos d'estiu multiplica la seva població per tres, cinc o deu? La resposta, en opinió dels alcaldes dels municipis gironins més endeutats -segons les dades del ministeri d'Economia-, és clarament que no. Representants dels ajuntaments de Platja d'Aro, Tossa de Mar i el Port de la Selva coincideixen a assenyalar que han de mantenir serveis i infraestructures per a una població estacional molt més gran de la que tenen realment empadronada, i afirmen que els números del Ministeri no reflecteixen la realitat de cada poble.

El regidor d'Hisenda de Platja d'Aro, Ferran Martín (PSC), explica que el seu municipi té empadronades unes 10.000 persones, però que en realitat passen dels 30.000 i que, durant els mesos de juliol i agost, poden arribar a les 150.000 tranquil·lament. Per això, considera que si el Ministeri dividís el deute entre la mitjana real d'habitants anuals, i no només entre els empadronats, "ens sortiria un deute correcte". Martín recorda que no estan en cap situació d'inspecció del deute per part de la Generalitat, i considera que es tracta només d'una qüestió de càlcul. De fet, a tall d'anècdota, indica que a vegades els surten estadístiques al revés: es compten totes les cases i cotxes que estan donats d'alta a l'Ajuntament platjarenc i es divideixen entre el nombre d'empadronats, de manera que surt una mitjana també molt més elevada del normal.

L'alcalde de Port de la Selva, Genís Pinart (CiU), qualifica de "pervers" el sistema de càlcul de l'Estat. Al seu poble, indica, hi ha uns 900 empadronats però fins a 3.500 unitats impositives, i lamenta que el Ministeri no ho tingui en compte a l'hora de fer números. Pinart defensa que l'endeutament municipal no s'hauria de calcular a partir del nombre d'empadronats, sinó tenir en compte el pressupost de cada municipi. "Llavors es veuria que estem en la part alta del sanejament", indica. Pinart es mostra molt tranquil pel bon estat de salut de les arques municipals: "Si no complíssim els requisits, Economia no ens deixaria endeutar", sentencia.

Finalment, una opinió similar mostra Maria Teresa Moré (CiU), regidora col·laboradora d'Hisenda a Tossa de Mar. Aquesta localitat selvatana té empadronades al voltant de 6.000 persones, però a l'estiu han de donar serveis a 40.000. "Els serveis estan sobredimensionats per a la població estable, però cal tenir aigua, clavegueram i enllumenat públic per a tots els estiuejants que vénen a l'estiu", explica Moré.

En el seu cas, però, no tot és culpa de la població estacional, sinó que també cal destacar la delicada situació que les finances municipals van passar fa uns anys, amb l'Ajuntament en fallida tècnica. De fet, una auditoria externa encarregada per l'actual equip de govern (CiU) va posar de manifest els importants problemes de gestió del consistori durant el mandat de PSC-ERC.