El Govern de la Generalitat podrà forçar el lloguer d'habitatges buits en 88 municipis gironins, que són els que es troben en zones amb una "demanda residencial forta i acreditada": és a dir, que són espais on hi ha més problemes d'habitatge i on s'han d'aplicar amb més intensitat les polítiques d'habitatge.

Aquesta iniciativa ja es recollia en la llei de l'habitatge aprovada el 2007, però ara ha quedat concretada en el Pla Territorial de l'Habitatge, que estarà en exposició pública fins al 4 de juny. Des del departament de Medi Ambient i Habitatge, però, adverteixen que, "tenint en compte l'actual conjuntura", el lloguer forçós serà "pràcticament innecessari", ja que abans es duran a terme totes les altres vies de foment del lloguer, com ara el programa de mediació d'habitatges, els ajuts per a la rehabilitació o l'Avalloguer, que és un sistema de garantia per donar una cobertura de sis mesos als propietaris que lloguin un habitatge, davant les eventuals situacions d'impagament del lloguer.

Les àrees amb demanda residencial forta i acreditada es divideixen en tres grups: el nivell 1, que són sistemes urbans i metropolitans amb una necessitat d'habitatge superior a 20.000, i que superen ne més del 50% la mitjana de Catalunya; el nivell 2, que són sistemes urbans i metropolitans i on es necessiten més de 6.000 habitatges i que superen en més del 10% la mitjana catalana; i les àrees rurals, que són on es necessiten més de 400 vivendes i un percentatge superior per sobre la mitjana del país. A tot Catalunya són 432 els municipis on es podran fer els lloguers forçosos, i a les comarques gironines les zones més problemàtiques se situen a l'àrea de Blanes-Lloret i al voltant de Roses i l'Escala, que són les incloses dins del "nivell 1". Al conjunt català, les zones de Barcelona i Tarragona seran les zones més afectades. En tot cas, però, el Govern afirma que els afectats no seran famílies que hagin heredat un immoble, sinó grans fortunes que hagin adquirit pisos per a especular i que no tinguin cap interès a llogar-los.

"Solidaritat urbana"

D'altra banda, el pla també preveu aplicar el principi de "solidaritat urbana", és a dir, que els municipis amb més de 5.000 habitants o que siguin capital de comarca acabin comptant amb un 15% de parc de vivenda protegida.