«The World» és el creuer dels milionaris, un vaixell-residència, amb 165 suites o apartaments per llogar, però també per comprar, un vaixell luxós que recorre el món durant tot l'any i que ahir va fondejar a la badia de Roses, on s'espera que faci una estada de dos dies. És el primer creuer turístic que arriba al port altempordanès des que l'actual Ajuntament es va proposar impulsar aquest tipus de turisme.

L'estrena de Roses dins la ruta dels vaixells turístics es va fer ahir amb un convidat de luxe. El The World és considerat molt més que una embarcació per a turistes, és un hotel flotant apte només per a les butxaques dels rics, que poden adquirir residències amb preus que, segons mitjans internacionals, oscil·len entre l'1 i 6 milions d'euros. És justament una de les seves peculiaritats que s'oferia per primera vegada el 2002 quan va començar a navegar. Recorre el món de gener a desembre aturant-se entre un i dos dies a alguns ports. Tot i que pots embarcar per una estada curta de com a mínim sis dies, està pensat com una gran casa flotant amb totes les comoditats possibles que et pot portar a destins des de Roses a l'Àfrica. L'1 de gener es trobava a Sydney i el 25 de desembre espera estar a l'Antàrtic. Buenos Aires, Dubai, Siracusa o Dublín són alguns dels indrets que visitarà aquest any. I per primer cop a la seva ruta fa escala a Roses.

L'embarcació havia de fondejar del 19 al 22 de juny a Cotlliure provinent d'Itàlia, per aturar-se el 22 a Roses i continuar cap a Barcelona i Maó. El mal temps que manté un fort temporal al Golf de Lleó va obligar-los a desviar-se cap a Barcelona sense creuar aquestes aigües. Des d'allà van arribar ahir pels volts de dos quarts de quatre de la tarda a Roses amb 275 tripulants i 241 passatgers a bord, la majoria nord-americans, que podran visitar la població fins demà a les dues de la matinada, quan està previst que marxin. Segons Ports de la Generalitat, està previst que visitin el museu Dalí i la ciutat de Girona, a banda de Roses. De fet, l'Ajuntament va posar a disposició dels turistes dues persones que es van desplaçar fins al vaixell per informar de l'oferta disponible.

L'embarcació, de 196 metres d'eslora, va atracar a la badia on amb barques pròpies del vaixell per a aquest tipus d'ús van començar a traslladar els turistes fins a terra. «L'arribada del The World va servir ahir de prova per conèixer el funcionament, la logística que es necessita», diu l'alcaldessa de Roses, Magda Casamitjana. Com que va arribar abans d'hora no se'ls va poder fer una recepció oficial, però per avui està prevista una visita per part de representants municipals i de la Generalitat.

El que remarca l'alcadessa és que «és el primer vaixell que arriba i això vol dir que comencem a figurar en el mapa». La Generalitat per la seva banda destaca que és el segon port de la Costa Brava que rep tràfic de creuers després de Palamós. Generalitat, Ajuntament, la Cambra de Comerç de Girona i el Patronat de Turisme tenen previst signar un conveni per impulsar els creuers a Roses com a destí complementari a Palamós. A banda dels creuers, Roses atrau nombrosos iots de luxe. Justament ahir en van arribar dos que no tenien previst fer-hi escala, però pel mal temps van optar per refugiar-se al port de Roses. El proper pas per a la població serà construir un nou moll al port esportiu on puguin atracar els grans creuers turístics. Mentrestant ho faran a la badia o al port pesquer.