El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, va ?inaugurar ahir a Vilajuïga el segon Centre d'Acollida Turística (CAT) que es posa en marxa al país, després del de Teià (Maresme). Aquest CAT, que ha comptat amb una inversió de més de 800.000 euros, està dedicat als camins sagrats, aprofitant que Vilajuïga es troba al costat del monestir de Sant Pere de Rodes i que és punt de parada del Camí de Sant Jaume. En aquest sentit Huguet va insistir que cal desestacionalitzar el turisme i "estirar la temporada", complementant el sol i platja amb valors com el recorregut de Sant Jaume, que "es pot fer tot l'any".

La localització de Vilajuïga, al peu de les Alberes i molt a prop dels grans passos de l'extrem oriental dels Pirineus, fa que hagi estat lloc de pas obligat en els trajectes històrics que porten al monestir de Sant Pere de Rodes i al cap de Creus, a la vegada que també és punt de parada de la ruta de Sant Jaume. Així, sota el títol de Camins sagrats, el seu CAT mostra la importància dels antics trajectes de pelegrinatge com a transmissors de cultura i de noves idees, així com el paper de les grans rutes històriques en tant que creadores de nuclis poblats.

Huguet va subratllar que amb el CAT de Vilajuïga també es pretén posicionar Catalunya com a destinació cultural i valoritzar els elements autòctons com la gastronomia, les festes populars, les llegendes o els productes locals, entre d'altres. Això ha de permetre resoldre el "problema d'estacionalitat" de la Costa Brava i que els turistes "vinguin faci o no tramuntana o plogui o no", de la mateixa manera que visiten el Museu Dalí independentment de les condicions meteorològiques, va reflexionar el conseller.

Desestacionalitzar el turisme ha de servir també per despuntar davant d'una competència forta en les vacances de sol i platja a països com Marroc, Turquia o Croàcia, ha argumentat Huguet. D'altra banda, per posar en valor el patrimoni local el conseller ha citat com a exemple a seguir França, que compta amb una "enginyeria turística" amb la qual creen un relat a l'entorn d'un patrimoni i a partir d'aquí una marca "molt ben posicionada".

10 milions d'euros pels CAT

La creació de la Xarxa de Centres d'Acollida Turística de Catalunya és una de les accions del Pla Estratègic de turisme a Catalunya 2005-2010, i el seu desplegament, previst entre el 2007 i el 2011, comporta una inversió de 10 milions d'euros.

La primera fase del projecte es va desenvolupar mitjançant un conveni de col·laboració entre el Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç, el Departament d'Innovació, Universitats i Empresa (DIUE) i l'Associació d'Ens Locals de la Xarxa de Centres d'Acollida Turística (AELXCAT).

Estava dotada d'un pressupost de 4,1 milions d'euros, aportats a parts iguals per les tres administracions. I la segona fase del projecte comporta fer una inversió de 5 milions que s'han aportat mitjançant la signatura d'un conveni entre el DIUE i l'AELXCAT. Aquesta xarxa d'ens locals està formada pels ajuntaments de les localitats on s'han inaugurat o s'inauguraren la desena de CAT del país, que són Berga, Cervera, Les (Val d'Aran), Puigcerdà, Ripoll, Sallent (Bages), Tortosa i Vilajuïga. També en forma part el CAT de Teià, inaugurat ara fa un any, i es preveu així mateix la integració de Palafrugell (Baix Empordà), amb un CAT que promocionarà entre altres coses la gastronomia catalana.

D'altra banda, el conseller Josep Huguet va signar ahir dos convenis de col·laboració amb els Ajuntaments de l'Alt Empordà de Vilabertran i Vilajuïga, perquè tant l'administració local com la Generalitat de Catalunya treballin per posar en valor els recursos turístics intangibles associats al CAT inaugurat ahir i a tot el conjunt monumental de Vilabertran.